Kontakt

Turystyka i promocja regionu

Turystyka na zdrowie

turystyka na zdrowie

 „Turystyka na zdrowie, czyli rekreacja, energia i witalność prosto z warmińsko -mazurskiej wsi” to tytuł konferencji zrealizowanej przez Departament Turystyki i Sportu w Centrum Wdrażania i Promocji Innowacji w Olsztynie.

Podczas konferencji omawiane były nowe, prężnie rozwijające się trendy w turystyce, które zdominowały ostatnio usługi turystyczne i okołoturystyczne realizowane na obszarach wiejskich. Slow life, slow food oraz slow travel to trendy, które na przykładach zarówno rodzimych gospodarstw agroturystycznych jak i światowych destynacji turystycznych omawiali zaproszeni prelegenci.

  • Agroturystyka zdrowotna, dr hab. Elżbieta Biernat, prof. Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, Kolegium Gospodarki Światowej. Katedra Turystyki.

  • Turystyka zdrowotna od kuchni, dr inż. Katarzyna Janiszewska, Katedra Żywienia Człowieka, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
  • Życie z naturą, Monika Piotrowska, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego „Moniówka” w Nowym Kawkowie, laureatka Konkursu Agro-Eko-Turystycznego „Zielone Lato”.

Podczas konferencji podsumowano również realizowany od dwóch lat przez samorząd województwa warmińsko-mazurskiego we współpracy z Polską Federacją Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki „Gospodarstwa Gościnne” program kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej na terenie Warmii i Mazur. Warsztat zatytułowany Agroturystyka tak! Jakość nie? poświęcony był omówieniu specyfiki i jakości usług turystycznych świadczonych na terenach wiejskich w obiektach skontrolowanych przez kategoryzatorów wiejskiej bazy noclegowej.

  • Agroturystyka tak! Jakość nie? Wiesław Czerniec, prezes Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”, Krystyna Drąg, wiceprezes Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”.

 


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK