Sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” - nabór
Zarząd województwa warmińsko-mazurskiego uchwałą nr 19/261/23/VI powołał Sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” oraz zatwierdził regulamin jej funkcjonowania.
Jej ideą jest m.in. rozwój i promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej opartej na lokalnych i regionalnych zasobach surowców, pochodzących z województwa warmińsko-mazurskiego.
Ważny jest ponadto rozwój krótkich łańcuchów dostaw żywności, zachowanie, ochrona i dbałość o dziedzictwo kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla, a także współpraca oraz wymiana wiedzy i doświadczeń pomiędzy członkami Sieci, jak również zapewnienie konsumentom i turystom regionalnej oferty kulinarnej.
O członkostwo w Sieci mogą ubiegać się podmioty w następujących kategoriach:
1. PRODUCENCI I PRZETWÓRCY:
1) producenci surowców żywnościowych w sektorze rolniczym
2) producenci i przetwórcy artykułów rolno-spożywczych
2. GASTRONOMIA:
1) lokale gastronomiczne i obiekty noclegowe świadczące usługę gastronomiczną
2) cukiernie
3. SPRZEDAŻ - sklepy regionalne i sprzedawcy detaliczni
4. EDUKACJA - instytucje i organizacje pozarządowe
Zapraszamy na naszą nową stronę: www.dziedzictwokulinarne.pl
Zachęcamy do budowania tożsamości regionalnej i marki Warmii i Mazur poprzez członkostwo w Sieci „Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury”.
Dokumenty do pobrania:
- Regulamin Sieci „Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury”
- Załącznik nr 1 - Wniosek o przyznanie członkostwa w Sieci
- Załącznik nr 2 - Zgoda na wykorzystanie i publikację fotografii
- Załącznik nr 3 - Zgoda na przetwarzanie danych osobowych
- Załącznik nr 4 - Karta produktów
- Załącznik nr 5 - Lista potraw
- Załącznik nr 6 - Wniosek o odnowienie członkostwa w Sieci
- Załącznik nr 7 - Karta Oceny - Gastronomia
- Załącznik nr 8 - Karta Oceny - Producenci i przetwórcy
- Załącznik nr 9 - Karta Oceny - Sprzedaż
- Załącznik nr 10 - Karta Oceny - Edukacja