Szkolenie dotyczące Listy Produktów Tradycyjnych

W siedzibie Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa w Olsztynie odbyło się szkolenie pn. „Produkty tradycyjne województwa warmińsko-mazurskiego”.
W spotkaniu udział wzięli producenci, restauratorzy i przetwórcy żywności z naszego regionu, w tym członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”, a także grono instytucji współpracujących i osób zainteresowanych tematyką produktów tradycyjnych.
Podczas spotkania wysłuchano następujących prelekcji:
- Trendy konsumenckie jako przesłanka rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych - dr hab. inż. Iwona Batyk, prof. UWM - Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
- Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Aleksandra Skrobisz - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Departament Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności
- Marcepan królewiecki produktem tradycyjnym województwa warmińsko-mazurskiego - Alicja i Tomasz Derdoń - Kawiarnia „Moja” w Olsztynie
- Produkty tradycyjne z Warmii i Mazur – stan obecny, potencjał rozwoju i ścieżki do ich identyfikacji - Paweł Błażewicz - Wiceprezes Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie
Szkolenie było doskonałą okazją do wymiany wiedzy i dotychczasowych doświadczeń w zakresie identyfikacji produktów tradycyjnych naszego województwa oraz przygotowywania stosowanej dokumentacji o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. Uczestnicy mogli również posmakować produktów wpisanych na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych naszego województwa, tj.:
- kiełbasy polskiej wędzonej z Mazur,
- warmińskiej szynki wołowej wędzonej,
- marcepana królewieckiego,
- brukowca mazurskiego,
- sękacza mazurskiego,
- sera welskiego,
- miodu lipowego z Barcji.
Zapraszamy wszystkich producentów, restauratorów i przetwórców do zgłaszania swoich wyjątkowych produktów i potraw, które stanowią element tożsamości naszego regionu. Dokonanie wpisu jest bezpłatne dla wnioskodawców. Lista Produktów Tradycyjnych to możliwość opowiedzenia i pokazania bogactwa ukrytego w kulinarnej historii naszego regionu. Więcej informacji na stronie: https://warmia.mazury.pl/obs.../lista-produktow-tradycyjnych
Organizatorem spotkania był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.