Samorządowe wsparcie na kulinaria i prawa konsumenta

Zarząd województwa warmińsko-mazurskiego zadecydował, które organizacje pozarządowe otrzymają w roku 2025 dofinansowanie na realizację przedsięwzięć z zakresu żywności i ochrony dziedzictwa kulinarnego oraz upowszechniania i ochrony praw konsumenta.
W tegorocznej edycji tej inicjatywy z zakresu żywności i ochrony dziedzictwa kulinarnego wpłynęły 22 oferty, a z zakresu upowszechniania i ochrony praw konsumenta 3.
W konkursie z zakresu żywności i ochrony dziedzictwa kulinarnego pomoc finansową przyznano pięciu organizacjom. Łącznie rozdysponowano kwotę 70 tys. zł.
Wśród beneficjentów znalazły się:
- Stowarzyszenie DURĄG XXII wieku - „Gminny Festiwal Dyni” – 13 tys. zł,
- Towarzystwo Naukowe im. Wojciecha Kętrzyńskiego w Olsztynie - „Mazurskie Dziedzictwo - w zagrodzie, domu i kuchni” – 15 tys. zł,
- Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski Lokalna Grupa Działania - „Bioryneczek Smak Natury i Kultury Krainy Kanału Elbląskiego” – 15 tys. zł,
- Fundacja Mazury Garbate Pro Bono Humanis - „Warmia i Mazury na talerzu, czyli warmińsko-mazurska kuchnia na cały rok” – 14,9 tys. zł,
- Stowarzyszenie Adelfi - „Inicjatywa Łącznik - poznaj, gotuj, smakuj” – 12,1 tys. zł.
W konkursie z zakresu ochrony praw konsumenta wsparcie przyznano dwóm organizacjom. Łącznie rozdysponowano kwotę 18 650 zł.
Wśród beneficjentów znalazły się:
- Fundacja Lexcultura - „Warmińsko-Mazurscy Konsumenci. Edycja 3.0” – 10 tys. zł,
- Elbląska Rada Konsultacyjna Osób Niepełnosprawnych - „Asystent na straży praw” – 8650 zł.