Kontakt

Wspólna Polityka Rolna UE

Strategia "od pola do stołu" - zapoznaj się z informacjami

Strategia „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego (F2F – Farm to Fork)

Kryzys związany z COVID-19 pokazał, jak bardzo wszyscy jesteśmy podatni na zagrożenia i jak ważne jest przywrócenie równowagi między działalnością człowieka a przyrodą. Centralne miejsce w ramach Zielonego Ładu zajmują strategia na rzecz różnorodności biologicznej i Strategia „od pola do stołu”, które kładą nacisk na nową i lepszą równowagę między przyrodą, systemami żywnościowymi a różnorodnością biologiczną, aby chronić zdrowie i dobrobyt obywateli, a równocześnie zwiększać konkurencyjność i odporność UE. Strategie te stanowią kluczową część wielkiej transformacji, którą właśnie rozpoczynamy.
- Frans Timmermans, Wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej

Strategia „od pola do stołu” rozpoczyna nową dyskusję na temat transformacji światowych standardów oraz metod produkcji żywności, które wciąż przyczyniają się do zanieczyszczania środowiska, marnotrawienia zasobów naturalnych oraz systematycznej degradacji różnorodności biologicznej. Zaangażowanie Komisji Europejskiej w szeroko rozumiane procesy transformacji, w tym walkę z marnotrawieniem żywności, stworzenie właściwych podstaw sprzyjających zdrowemu odżywianiu i wydajniejszemu zapobieganiu powiązanych ze wskazanym obszarem chorób, badania naukowe i innowacje czy działania na rzecz zwiększania świadomości konsumenckiej to tylko niektóre z priorytetów, leżących u podstaw nowej strategii żywieniowej Unii Europejskiej.

Zapraszamy Państwa do zapoznania z pracami Komisji Europejskiej na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego.

  1. Tworzenie zrównoważonego systemu żywnościowego: strategia Farm to Fork

Przyjęta 20.05.br. strategia ma zapewnić nieprzerwane dostawy zdrowej i bezpiecznej żywności, chroniąc jednocześnie środowisko oraz zapewniając rolnikom należyte środki utrzymania. Począwszy od przeglądu prawodawstwa unijnego, dotyczącego stosowania pestycydów, przepisów w zakresie dobrostanu zwierząt, planów zwalczania marnotrawienia pożywienia oraz walkę z oszustwami w sektorze rolno-spożywczym, Komisja Europejska stworzy ramy dla szeregu przepisów, które obejmą kompletny łańcuch dostaw żywności.

Źródło: https://ec.europa.eu/food/farm2fork_en

  1. Strategia „od pola do stołu” - Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów

Strategia „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego wraz z Załącznikiem do Komunikatu Komisji do Parlamentu Europejskiego, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów – Strategia „od pola do stołu”.

Źródło:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020DC0381&from=PL

 

III. Komisja Europejska: Od pola do stołu

Zgodnie z opublikowanym w maju br. załącznikiem do unijnej strategii Od pola do stołu na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego,
w IV kwartale 2020 roku zaplanowano następujące działania:

- Przyjęcie zaleceń dla każdego państwa członkowskiego dotyczących dziewięciu celów szczegółowych Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) przed formalnym przedłożeniem projektów planów strategicznych WPR

- Przegląd unijnego programu promocji produktów rolnych i spożywczych w celu zwiększenia jego wkładu w zrównoważoną produkcję i konsumpcję

Źródło:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020DC0381&from=PL

III. Tworzenie zrównoważonego systemu żywnościowego: strategia Farm to Fork

Przyjęta 20.05.br. strategia ma zapewnić nieprzerwane dostawy zdrowej i bezpiecznej żywności, chroniąc jednocześnie środowisko oraz zapewniając rolnikom należyte środki utrzymania. Począwszy od przeglądu prawodawstwa unijnego, dotyczącego stosowania pestycydów, przepisów w zakresie dobrostanu zwierząt, planów zwalczania marnotrawienia pożywienia oraz walkę z oszustwami w sektorze rolno-spożywczym, Komisja Europejska stworzy ramy dla szeregu przepisów, które obejmą kompletny łańcuch dostaw żywności.

Źródło: https://ec.europa.eu/food/farm2fork_en

  1. Strategia „od pola do stołu” – zrównoważona produkcja żywności

Strategia „od pola do stołu” koncentruje się na sukcesywnym redukowaniu wpływu produkcji podstawowej na środowisko i klimat, przy jedoczesnym zapewnieniu sprawiedliwych zysków ekonomicznych dla producentów sektora rolno-spożywczego.

Więcej informacji na ten temat:

https://ec.europa.eu/food/farm2fork/sustainable-food-production_en

  1. Strategia „od pola do stołu” – zrównoważone przetwarzanie żywności, sprzedaż hurtowa, detaliczna, hotelarstwo i usługi żywieniowe

Strategia „od pola do stołu” będzie stymulować przemysł spożywczy do stałego zwiększania dostępności i przystępności cenowej zdrowych produktów żywnościowych. Komisja Europejska podejmie działania w celu rozszerzenia i promowania zrównoważonych metod produkcji i modeli biznesowych o obiegu zamkniętym w przetwórstwie żywności i handlu detalicznym, w szczególności dla małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP).

Więcej na ten temat:

https://ec.europa.eu/food/farm2fork/sustainable-food-processing-wholesale-retail-hospitality-and-food-services_en

  1. Strategia „od pola do stołu” – zrównoważona konsumpcja żywności i ułatwianie przejścia na zdrową, zrównoważoną dietę

Kluczowe elementy wskazanego obszaru Strategii „od pola do stołu” obejmą poprawę informacji dla konsumentów, wzmocnią łańcuch zrównoważonych zamówień żywnościowych, zachęcając do przyjmowania środków fiskalnych wspierających zrównoważoną konsumpcję żywności.

Więcej na ten temat:

https://ec.europa.eu/food/farm2fork/sustainable-food-consumption-and-facilitating-shift-towards-healthy-sustainable-diets_en

VII. Strategia „od pola do stołu” – utrata żywności i zapobieganie marnotrawstwu

Działania na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności pomogą minimalizować poziom wykorzystania zasobów do produkcji żywności, obniżając jednocześnie wpływ jej produkcji i spożycia na środowisko naturalne i klimat.

Więcej na ten temat: https://ec.europa.eu/food/farm2fork/food-loss-and-waste-prevention_en

VIII. Zestawienie informacji: Od pola do stołu: nasza żywność, nasze zdrowie, nasza planeta, nasza przyszłość

Zestawienie informacji: Od pola do stołu: nasza żywność, nasze zdrowie, nasza planeta, nasza przyszłość.

Zestawienie dostępne w angielskiej wersji językowej.

Źródło: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/fs_20_908

  1. Zestawienie informacji statystycznych: Od pola do stołu

Artykuł podsumowuje statystyki etapów związanych z przetwarzaniem oraz dystrybucją żywności i napojów, jako kluczowych części łańcucha powiązanych bezpośrednio z długoterminową strategią Unii Europejskiej „Od pola do stołu”. Dane statystyczne zawarte w artykule pochodzą z kwietnia br., a ich następną aktualizację przewiduje się w kwietniu 2022 roku.

Źródło:

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=From_farm_to_fork_-_a_statistical_journey&oldid=491078

  1. Uwagi wstępne dotyczące przyjęcia strategii ochrony różnorodności biologicznej oraz strategii F2F (Farm to Fork Strategy)

Uwagi wstępne do strategii Farm to Fork, przedstawione przez Wiceprzewodniczącego Komisji Europejskiej Fransa Timmermansa, Komisarz Stellę Kyriakides (Zdrowie i bezpieczeństwo żywności) oraz Komisarza Virginijusa Sinkevičiusa (Środowisko, oceany i rybołówstwo).

 Źródło:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/SPEECH_20_920

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/speech_20_923

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/speech_20_924

  1. Pytania i odpowiedzi: Strategia „od pola do stołu”

Zapraszamy do zapoznania z sekcją pytań i odpowiedzi, dotyczącą nowej Strategii „od pola do stołu” – budowa zdrowego i w pełni zrównoważonego systemu żywności.

Źródło:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/QANDA_20_885

XII. Unia Europejska: budowa nowego, zrównoważonego systemu żywnościowego oraz rewitalizacja różnorodności biologicznej

 Przyjęte 20.05.2020 roku dwie kompleksowe strategie łączą środowisko naturalne, rolników, biznes oraz konsumentów na rzecz konkurencyjnego i zrównoważonego rozwoju.

Więcej na ten temat: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_884

XIII. Wystąpienie Komisarza Janusza Wojciechowskiego nt. wkładu Wspólnej Polityki Rolnej w strategię „Farm to Fork”

Komisarz Janusz Wojciechowski o roli Wspólnej Polityki Rolnej w realizacji Strategii „od pola do stołu”.

Źródło:

https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/wojciechowski/announcements/speech-commissioner-wojciechowski-during-webinar-ag-press-caps-contribution-farm-fork-strategy_en

XIV. Zestawienie informacji: Jak przyszła Wspólna Polityka Rolna przyczyni się do realizacji Zielonego Ładu UE?

Zestawienie informacji na temat wpływu WPR na realizację unijnej strategii Zielonego Ładu.

Zestawienie dostępne w angielskiej wersji językowej.

 

Źródło: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/fs_20_910

  1. Zestawienie informacji: Zielony Ład UE: Korzyści dla rolników

Zestawienie informacji na temat potencjalnych korzyści dla rolników, wynikających z unijnej strategii Zielonego Ładu.

Zestawienie dostępne w angielskiej wersji językowej.

Źródło: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/fs_20_909

XVI. Europejski Zielony Ład: Unijne inicjatywy na rzecz wzmocnienia rolnictwa ekologicznego

Komisja Europejska rozpoczęła 4.09.2020 roku konsultacje społeczne dotyczące przyszłego planu działania w sektorze rolnictwa ekologicznego, jednego z kluczowych w realizacji założeń Europejskiego Zielonego Ładu oraz osiągnięcia celów określonych w Strategii „od pola do stołu” oraz unijnej Strategii na rzecz Różnorodności Biologicznej. Konsultacje będą trwały 12 tygodni i zakończą się 27.11.br.

Źródło: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_20_1548

XVII. Strategia „od pola do stołu” na rzecz ekologicznej transformacji

Strategia „od pola do stołu" docelowo zmieni sektor produkcji żywności, zmniejszając jego ślad środowiskowy i klimatyczny, ograniczając między innymi stosowanie pestycydów o 50 %, natomiast nawozów o co najmniej 20%. Komisja Europejska będzie dążyć do zmniejszenia o połowę dotychczasowych poziomów sprzedaży środków dla zwierząt hodowlanych. Planowany wzrost upraw ekologicznych w użytkach rolnych to kolejne 25% zakładanych celów Strategii „od pola do stołu”.

Więcej na ten temat:

https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20200519STO79425/creating-a-sustainable-food-system-the-eu-s-strategy

XVIII. Eurodeputowani z Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi dyskutowali nad priorytetami niemieckiej prezydencji

Sfinalizowanie rozporządzenia przejściowego na lata 2021-2022 w celu wypełnienia luki między wkrótce wygasającymi zasadami Wspólnej Polityki Rolnej, a nieuzgodnionymi jeszcze przepisami przyszłymi oraz osiągnięcie porozumienia w sprawie mandatu negocjacyjnego Rady dotyczącego reformy WPR w październiku będzie kluczowymi priorytetami związanymi z rolnictwem prezydencji niemieckiej w Radzie. Prezydencja skoncentruje się również na dobrostanie zwierząt, cyfryzacji i ograniczaniu marnotrawienia żywności. Strategie „Od pola do stołu”, „Bioróżnorodność biologiczna” oraz strategie leśne UE również znajdą się w programie prezydencji.

Źródło:

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20200715IPR83409/meps-debated-german-presidency-s-priorities-with-federal-minister-klockner

XIX. Badania dla DG AGRI: Implikacje Strategii „od pola do stołu” dla rolnictwa
i Wspólnej Polityki Rolnej

Przeprowadzona analiza bada możliwe implikacje Strategii „od pola do stołu” dla rolnictwa oraz Wspólnej Polityki Rolnej, które będą miały również wpływ na prace legislacyjne DG AGRI w latach 2020-2023.

Dokument dostępny w angielskiej wersji językowej.

Więcej na ten temat: https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=IPOL_IDA(2020)652206

EURACTIV: Media o Strategii „od pola do stołu”

  1. Strategia „od pola do stołu”: Podcast

EURACTIV zaprasza do odsłuchania specjalnego wydania podcastu na temat długo oczekiwanej strategii Farm to Fork, przełomowej polityki żywnościowej Unii Europejskiej.

Źródło:

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/farm-to-fork-strategy-whats-on-the-menu/

  1. Komisja Europejska: nowa polityka żywnościowa Unii Europejskiej będzie zgodna
    z celami Wspólnej Polityki Rolnej

Komisja Europejska podkreśla, że nowa strategia Farm to Fork będzie zgodna z ogólnymi założeniami wniosku w sprawie Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej.

Więcej na ten temat:

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/eus-new-food-policy-will-match-cap-goals-commission-says/

III. Komisja Europejska zwiększa wydatki w ramach II filaru Wspólnej Polityki Rolnej

Komisja Europejska zaproponowała zwiększenie wydatków z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) o dodatkowe 20mld €, aby wesprzeć ekologizację unijnego sektora rolnego, bazując na Strategii „od pola do stołu”.

Więcej na ten temat:

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/commission-hikes-caps-second-pillar-spending-to-deliver-green-deal/

  1. Komisja Europejska: Wdrażanie nowych strategii a innowacje w europejskim sektorze rolnym

Spójność między przejściem Europy na bardziej zrównoważony system żywnościowy a jej bieżącymi celami handlowymi została zakwestionowana po ujawnieniu strategii F2F, nowej polityki żywnościowej, co rodzi obawy o konkurencyjność europejskiego łańcucha dostaw żywności, który może być zagrożony nowymi, wysokimi wymaganiami producentów z UE w porównaniu z niższymi standardami produktów importowanych, a jednocześnie sposób radzenia sobie z innowacjami w europejskim sektorze rolnym będzie jednym z głównych problemów, z którymi Komisja Europejska i państwa członkowskie będą musiały się zmierzyć w nadchodzących latach. Walka sektora rolnego o złagodzenie zmiany klimatu i poprawę zrównoważonego rozwoju jest integralną częścią unijnego Zielonego Ładu i strategii F2F. Jednak unijni rolnicy twierdzą, że nie mają do tego odpowiednich narzędzi.

Więcej na ten temat:

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/new-impetus-for-sustainability-tests-europes-soft-power/

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/special_report/innovation-in-agriculture-europe-at-crossroads/

  1. Wywiad z Komisarz ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności

Determinacji Unii Europejskiej, by stać się światowym liderem w dziedzinie zrównoważonego rozwoju, towarzyszą inwestycje w rozwiązania służące wypełnieniu zobowiązań określonych w nowej polityce żywnościowej. Inwestycje w innowacje i badania będą częścią wielu rozwiązań, które Unia chce zaoferować, aby wspierać przejście na bardziej zrównoważony system żywnościowy.

Więcej na ten temat:

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/interview/kyriakides-investments-will-match-eus-ambition-on-sustainable-food-systems/

  1. Wyzwania nowej strategii Od pola do stołu

Pogodzenie wszystkich licznych obszarów związanych ze strategią Od pola do stołu (F2F) w ramach jednej spójnej polityki stało się jednym z najtrudniejszych wyzwań we wdrażaniu nowatorskiej koncepcji żywnościowej UE. Jak w przypadku wszelkich inicjatyw Komisji Europejskiej, które mają wpływ na różne obszary polityki, F2F został przygotowany w oparciu o współpracę i konsultacje między wszystkimi zainteresowanymi służbami Komisji.

Więcej na ten temat:

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/putting-all-pieces-together-is-farm-to-forks-nitty-gritty/

VII. Od pola do stołu: w poszukiwaniu podejścia zorientowanego na rozwiązania

Raport specjalny portalu EURACTIV.com bada sposoby, w jakie innowacje i dobrze wyważone ramy regulacyjne mogą pomóc radzić sobie z kompromisami, które stwarza każda zmiana.

Raport do pobrania pod adresem:

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/special_report/farm-to-fork-in-search-of-a-solution-oriented-approach/

VIII. Komisarz Janusz Wojciechowski odnosi się do kontrowersji wokół jednego z głównych celów strategii F2F

W związku z rosnącym niepokojem dotyczącym osiągnięcia jednego z głównych celów strategii Od pola do stołu, aby 25% użytków rolnych w UE było uprawianych metodami ekologicznymi do 2030 roku, Komisarz UE ds. Rolnictwa Janusz Wojciechowski poparł ten plan podkreślając, że jest osiągalny. Jednak rolnicy nadal obawiają się, że w obecnej sytuacji podaż może znacznie przewyższyć popyt, który, jak mówią, może „zabić” sektor.

Więcej na ten temat:

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/eu-agriculture-commissioner-refutes-concerns-over-25-organic-target/

  1. Czy nowa zrównoważona polityka żywnościowa niesie za sobą ryzyko niezrównoważonego importu?

Ostatnie starania Komisji Europejskiej, aby uczynić europejski system żywnościowy bardziej zrównoważonym, mogą grozić nieumyślnym zachęcaniem do niezrównoważonych praktyk rolniczych w innych miejscach, podkreślili ministrowie rolnictwa UE na wideokonferencji, która odbyła się 8 czerwca 2020 roku.

Więcej na ten temat:

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/new-sustainable-food-policy-bears-risk-of-unsustainable-imports-ministers-warn/

Data: 11/09/2020

Opracowanie:

Biuro Regionalne

Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Brukseli

Dom Polski Wschodniej

Avenue de Tervueren 48

1040 Brussels

tel. + 32 2 738 02 26

East Poland House

Av. de Tervueren 48

1040 Etterbeeek

Brussels

Tel. + 32 2 738 02 20

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

www.eastpoland.eu


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK