Razem przeciwko marnowaniu jedzenia
Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego zaprasza wszystkich chętnych do udziału w bezpłatnej konferencji „Edukacja, świadomość, działanie – recepta na zmniejszenie strat żywnościowych”. Wydarzenie uzupełni piknik edukacyjno-artystyczny dla dzieci i dorosłych.
Konferencja, która jest organizowana w ramach obchodów Światowego Dnia Walki z Marnowaniem Jedzenia i Światowego Dnia Żywności na Warmii i Mazurach, odbędzie się 20 października w Kuźni Społecznej w Olsztynie.
To doskonała okazja do pogłębienia wiedzy na temat odpowiedzialnej konsumpcji oraz promocji produktów lokalnych.
Eksperckie panele dyskusyjne i praktyczne prelekcje
Podczas merytorycznch paneli dyskusyjnych zostaną poruszone takie tematy jak „Zdrowe odżywianie a produkty lokalne”, „Wymogi prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności produktów lokalnych”, „Produkty lokalne w żywieniu dzieci” czy „Zero waste w życiu codziennym”. W gronie prelegentów znajdą się uznani eksperci, m.in.: dr inż. Joanna Ciborska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Marek Borowski – prezes Banku Żywności w Olsztynie, Ryszard Piórkowski – Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, czy dr Sylwia Bonin ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Dyskusje będą prowadzone przez specjalistów, w tym dietetyków, naukowców oraz przedstawicieli lokalnych inicjatyw.
Imprezy towarzyszące: atrakcje dla całej rodziny
Oprócz bogatej oferty tematycznej organizatorzy zaplanowali szereg wydarzeń dla rodzin. Na uczestników czekają:
• Piknik edukacyjny dla dzieci i dorosłych na temat zrównoważonego gospodarowania żywnością, łączący zabawę z nauką.
• Pokaz live cooking z degustacją potraw przygotowany przez doświadczonego kucharza, który pokaże, jak kreatywnie wykorzystać produkty regionalne.
• Strefa edukacji z darmowymi animacjami i gry edukacyjne dla najmłodszych, które w przystępny sposób wyjaśnią zasady ograniczania marnotrawstwa żywności.
• Bogaty program artystyczny, w tym występy Węgojskiej Strużki, Mateusza Matlasa, DomuMuzy Agnieszki Skryckiej i Szkoły Muzycznej Yamaha Olsztyn.
• Kiermasz produktów lokalnych, na którym będzie można zakupić świeże, regionalne produkty prosto od producentów.
Światowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia i Światowy Dzień Żywności
Konferencja wpisuje się w globalne obchody Światowego Dnia Walki z Marnowaniem Jedzenia oraz Światowego Dnia Żywności. Jest to doskonała okazja, aby zwrócić uwagę na palący problem marnotrawstwa i uświadomić sobie, jak ważne jest podejmowanie działań ograniczających to zjawisko, zarówno na poziomie lokalnym, jak i globalnym. Edukacja i zwiększanie świadomości w tej kwestii mogą znacząco przyczynić się do zmniejszenia strat żywnościowych i co się z tym wiąże, ochrony środowiska.
Organizatorem konferencji jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, a współorganizatorem Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych. Wykonawcą wydarzenia jest Bank Żywności w Olsztynie, który od lat działa na rzecz redukcji marnowania żywności oraz wspiera osoby potrzebujące. Partnerem konferencji jest Kuźnia Społeczna. Patronat medialny objęło Radio Eska.
Wydarzenie będzie sfinansowane ze środków województwa warmińsko-mazurskiego.
Program szczegółowy:
10:00-15:00 - Strefa Paneli/debaty/wykładu
10:00-10:15 – Rejestracja uczestników
10:15-10:30 – Oficjalne otwarcie konferencji
10:30-12:00 – Panele dyskusyjne poprzedzone wykładem
Prelekcja „Zdrowe odżywianie a produkty lokalne” (dr inż. Joanna Ciborska – Wydział Nauki o Żywności UWM w Olsztynie)
Dyskusja:
• dr inż. Joanna Ciborska,
• Marek Borowski – prezes Banku Żywności w Olsztynie,
• dr Małgorzata Starowicz – Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk,
• Adam Kostrzewa – dietetyk,
• Tomasz Piłat – Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie Południowa Warmia.
Prelekcja: „Wymogi prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności produktów lokalnych”
(Ryszard Piórkowski – Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych)
Dyskusja:
• Ryszard Piórkowski
• prof. Sylwia Tarczyńska – Wydział Nauki o Żywności UWM w Olsztynie,
• Elżbieta Szadzińska – Federacja Konsumentów,
• dr Sylwia Bonin – Wydział Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
12:00-13:30 - Pokaz kulinarny zero waste połączony z degustacją
13:30-15:00 - Panele dyskusyjne poprzedzone wykładem
Prelekcja „Produkty lokalne w żywieniu dzieci” (dr inż. Ewa Niedźwiedzka – Wydział Nauki o Żywności UWM w Olsztynie)
Dyskusja:
• dr inż. Ewa Niedźwiedzka,
• Monika Leleniewska – szefowa kuchni w szkołach i przedszkolach,
• mgr Joanna Michalak – dietetyczka, Bank Żywności w Olsztynie (Food Heroes).
Prelekcja „Zero waste w życiu codziennym” (Aneta Janikowska, Bank Żywności w Olsztynie)
Dyskusja:
Aneta Janikowska
Maciej Maciejewski – szef kuchni,
Sylwester Krysiński – dyrektor Auchan,
Kamila Różacka – MPEC w Olsztynie
10:00-16:00 - Strefa Dzieci
10:00-16:00 - Kiermasz Produktów Regionalnych
12:00-16:00 - Scena Główna
12:00-12:30 - Mateusz Matlas
12:30-13:30 - Maciej Maciejewski - pokaz kulinarny zero waste połączony z degustacją
13:30-14:30 - DomMuzy Agnieszki Skryckiej
14:30-15:00 - Węgojska Strużka
15:00-16:00 - Szkoła Muzyczna Yamaha Olsztyn
DO POBRANIA:
- Plakat wydarzenia