Porter warmiński na Liście Produktów Tradycyjnych
Kolejny produkt został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jest nim Porter warmiński, należący do porterów bałtyckich - stylu piwnego, który wyewoluował od porteru angielskiego (lekkiego piwa górnej fermentacji) przez rosyjski imperialny stout (mocne piwo górnej fermentacji).
Wraz z popularyzacją dolnej fermentacji, która miała miejsce w drugiej połowie XIX wieku, rosyjski imperialny stout zaczęto fermentować drożdżami dolnej fermentacji. Szczególną popularność styl ten uzyskał w krajach w basenie Morza Bałtyckiego stąd wyróżnik bałtycki.
Porter warmiński w smaku oddaje całe bogactwo i kunszt piwowara, który piwo uwarzył. Smak to doskonale skomponowana i ułożona (dzięki odpowiednio długiemu okresowi leżakowania) kompozycja elementów słodowych, czekolady oraz suszonych owoców, owoców z likieru i lukrecji. Wszystkie te elementy doskonale przykrywają przyjemnie rozgrzewający alkohol. Wytrawny finisz porteru związany jest z dużym udziałem słodów palonych i karmelowych ciemnych. Ogólne odczucie smakowe stanowi pełną, gładką i zróżnicowaną kompozycję.
Dzięki uzyskiwaniu porteru w efekcie dolnej fermentacji piwo zachowuje czysty charakter lagerowy. Pierwsze wrażenie jest słodkie, ale zaraz ustępuje dominującym ciemnym elementom. Finisz wytrawny stanowiący mieszaninę alkoholu oraz kawy i lukrecji. Aftertaste (posmak) przywołuje karmel, melasę, czy orzechy dopełnione suszonymi ciemnymi owocami. Smak związany z użyciem szlachetnych odmian europejskich chmieli nie wysuwa się na pierwszy plan, a stanowi jedynie nutę uzupełniającą.
Namawiamy innych producentów wyjątkowych, tradycyjnych wyrobów z naszego województwa do przesyłania wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych.
Wnioski o wpis produktu na listę należy złożyć do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnianie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.