Przysmak z Aniołowa na liście produktów tradycyjnych
Kolejny produkt został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są nimi „Anielskie ruchańce”.
Nazwa produktu pochodzi od nazwy miejscowości Aniołowo – „anielskie” oraz ruszania się ciasta w czasie wypieku – czyli „ruchańce”.
Tradycja i receptura ich wypieku wywodzi się ze starych warmińskich zwyczajów. Wspomina o tym Maria Zientara-Malewska – słynna poetka i działaczka warmińska w swoim dziele z roku 1959 „Warmio moja miła”. Co ciekawe, według jej opisu można było je przyrządzać na różnym tłuszczu: „Jedni smażyli na smalcu, drudzy na łoju, a najubożsi na oleju”.
Wykonywanie anielskich ruchańców związane było z okresem ostatków, dawniej hucznie obchodzonych na terenach Aniołowa. Stosunkowo łatwy przepis oraz dostępność składników wzmagała popularność tego produktu. Obecnie są przyrządzane nie tylko na ostatki, ale także na różne święta okolicznościowe.
Najważniejszą kwestią jest dobra konsystencja ciasta, które nie może być „ani za rzadkie, ani za gęste”. Wśród mieszkańców Aniołowa istnieje silne przekonanie, że anielskie ruchańce wychodzą najsmaczniejsze wtedy, gdy doda się do nich „anielskiej duszy”. Ruchańce po wypieku zawsze posypywane są cukrem pudrem. Najlepiej smakują popijane mlekiem i jedzone w dobrym towarzystwie.
Aby przygotować anielskie ruchańce potrzebujemy 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 6 jajek i około 1 litra ciepłego mleka oraz tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
1. Zagrzać mleko. Odlać ok. 150 ml i rozrobić w nim drożdże z odrobiną cukru, najlepiej takiego, w którym zanurzona była laska waniliowa.
2. Przesiać mąkę do miski, zrobić w niej dołek i wlać rozrobione drożdże. Wyrabiać ciasto kolistymi ruchami drewnianą łyżką, dodawać po trochu ciepłego mleka i zagarniać coraz więcej mąki, aż do wyczerpania.
3. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do wyrabianej mąki. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać na końcu wyrabiania ciasta.
4. Starannie wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
5. W głębokim garnku rozgrzać tłuszcz i kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta, zagarniając po brzegu miski. Placki powinny szybko wypływać na powierzchnię. Obracać tak, aby usmażyły się równomiernie z każdej strony. Usmażone kłaść na papierze do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Posypywać cukrem pudrem.
Namawiamy innych producentów wyjątkowych, tradycyjnych wyrobów z naszego województwa do przesyłania wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych.
Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego, który dokonuje ich oceny i zgodności z dziedzictwem kulinarnym regionu. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnianie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.