Kontakt

Obszary wiejskie

Promujmy regionalne produkty żywnościowe i potrawy

Ilustracja do tekstu

Zgłoszenia do XVIII edycji konkursu  „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę regionalną przyjmowane są do 3 lipca 2018 roku.

Ideą konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.

Od lat ważne było znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Istotne także było zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu, a także – po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej – przygotowanie ich producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym.

Inicjatywa ma charakter otwarty. Przystąpić może do niej każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.

Organizatorem centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie z Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie bądź wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne.

Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody „PERŁA 2018”. Perły wręczane są na Wielkim Finale Konkursu podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu, które w tym roku odbędą się w dniach 29.09-1.10.2018.

Zgłoszenia do konkursu należy nadsyłać na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Liczba miejsc jest ograniczona, liczy się kolejność zgłoszeń. 

Do pobrania:
Regulamin konkursu „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW”
Regulamin konkursu - na najlepszą potrawę regionalną
Formularz zgłoszeniowy – na najlepszą potrawę regionalną
Regulamin konkursu - na najlepszy regionalny produkt żywnościowy
Formularz zgłoszeniowy – na najlepszy regionalny produkt żywnościowy


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK