Miłośnicy serów spotkają się w Lidzbarku Warmińskim

Przez trzy dni w Lidzbarku Warmińskim będzie królował ser we wszystkich odmianach. Żółty i biały, krowi i kozi – od możliwości wyboru degustatorom zakręci się w głowie. VII Ogólnopolski Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych „Czas na ser” potrwa od 2 do 4 czerwca 2017 roku.
Miłośnicy sera już tradycyjnie spotkają się na dziedzińcu hotelu Krasicki. Impreza zostanie zainaugurowana 2 czerwca o godz. 15.00. Piątkowe wydarzenia będą przeznaczone dla profesjonalnych producentów i serowarów amatorów.
Podczas seminariów ich uczestnicy zyskają możliwość zdobycia wiedzy na temat sztuki serowarskiej i tradycyjnych sposobów wytwarzania produktów mleczarskich, a także wymienią się doświadczeniami. Dzień zakończy się wspólną degustacją serów z różnych krajów europejskich.
W sobotę i niedzielę impreza będzie otwarta dla wszystkich zainteresowanych. Od godz. 9.30 stoiska wystawców z całej Polski zaproszą do konsumpcji wyrobów serowarskich dostępnych często tylko na rynkach lokalnych. Każdy będzie mógł spróbować niespotykanych na co dzień smaków. Na miejscu zaopatrzy się również w sery, które najbardziej przypadną mu do gustu.
Miłośników kulinariów z pewnością ucieszy też możliwość wzięcia udziału w warsztatach smaku. W ich trakcie nauczą się rozpoznawania serów z różnych części Europy, np. serów litewskich i austriackich. Poza tym dowiedzą się, jak łączyć wyroby serowarskie z innymi produktami spożywczymi, by uzyskać zaskakujące walory smakowe potraw. Więcej informacji na stronie internetowej www.czasnaser.pl
Więcej informacji o turystycznych walorach regionu na stronie internetowej www.mazury.travel