Ełk zaprasza na kulinarne zmagania i pokazy

Już po raz trzynasty restauratorzy i mieszkańcy Ełku zmierzą się w konkursie kulinarnym „O Chochlę Prezydenta Miasta Ełku". Wydarzenie odbędzie się 17 czerwca 2018r. na Placu Jana Pawła II .
Zadaniem restauratorów będzie przygotowanie dania w temacie "Kulinarnych Smaków Niepodległości". Osoby zgłoszone indywidualnie będą miały za zadanie przygotować deser np. ciasto, ciastko, pudding itp. kolorystyka powinna nawiązywać do nazwy "Patriotka".
W tym roku swój kunszt kulinarny zaprezentuje Marcin Budynek - mistrz kulinarny, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Prowadzi oraz występuje w programach telewizyjnych związanych z gastronomią m.in. „Dwa żywioły, Dwie Pasje”, „Przepis dnia”. Dawniej gospodarz kuchni w programie „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”. Ponadto jest organizatorem, jurorem wielu konkursów kulinarnych. Uczestniczył w wielkich gotowaniach Polskiego Radia , Radia Zet i Rmf Fm i zwycięzca trzeciej edycji "MasterChef Junior" Bartek Kwiecień
W programie:
- Pokaz gotowania przygotowany przez mistrza kulinarnego Marcina Budynka i zwycięzcę trzeciej edycji "MasterChef Junior" Bartka Kwiecień,
- Małgorzata Meller – opowieści o zbożach i instrukcja pieczenia chleba, stoisko zielarskie, warsztat ubijania masła,
- "Kulinarne Smaki Niepodległości" dania kuchni polskiej – konkurs na najlepsze danie wśród restauracji,
- "Patriotka" – konkurs dla mieszkańców na najlepszy tradycyjny deser polski Ogromna Patelnia – 1000 porcji dań z makronu (carbonara i bolognese),
- występ chóru Kontrapunkt pod batutą Rafała Sulimy,
- stoiska handlowe, kącik animacyjny i plac zabaw dla dzieci.
Konkurs odbędzie się w godz. 13.00-16.00.
Wstęp wolny.