Kontakt

Rozwój regionu

Dla liderów inteligentnych specjalizacji

Plaster miodu

Kolejne wydarzenie w ramach inicjatywy WaMa Smart Lab zaplanowano na 27 marca 2023 roku w Olsztynie. Tym razem odbędą się warsztaty „Żywność Wysokiej Jakości”.

W poprzednich latach województwo warmińsko-mazurskie na swoje inteligentne specjalizacje, które stymulują rozwój regionu, wybrało dziedziny już dobrze tu ugruntowane i wynikające z walorów krajobrazowych regionu - to ekonomia wody, drewno i meblarstwo oraz żywność wysokiej jakości.

Marcowe wydarzenie skierowane jest do przedsiębiorców i instytucji uczestniczących w sektorze produkcji i przetwórstwa żywności w województwie warmińsko-mazurskim.

Przedsiębiorcy cały czas stawiają czoła różnym wyzwaniom, które wymagają od nich dużo pracy i poświęcenia. Dynamicznie rozwijająca się gospodarka może im w tym pomagać, a innowacyjne narzędzia i strategie dostępne na rynku, usprawniać pracę przedsiębiorstw oraz sprawiać, że ich produkty są zdrowsze i bardziej wartościowe dla konsumentów.  Dlatego warto zdobywać wiedzę na temat trendów i zmian w sektorze, aby wraz z nimi rozwijać działalność przedsiębiorstwa.  

Podczas drugiego warsztatu zaprezentowane zostaną alternatywne formy produkcji żywności, innowacyjne narzędzia dostępne dla producentów i sposoby jak je wykorzystywać.  Poruszone zostaną również aspekty sprzedażowo-marketingowe oraz omówione efektywne strategie promocyjne. Kolejnym elementem warsztatu będzie rolnictwo ekologiczne i korzyści płynące z prowadzenia ekologicznej produkcji.

Przedstawimy także możliwości współpracy przedsiębiorstw z instytucjami naukowymi oraz dobre praktyki współpracy na linii Urzędu z IOB i przedsiębiorstwami.

Przygotowane zostały trzy różne grupy tematyczne:

Grupa I:
Prelegent: Piotr Ostaszewski, Ostoja natury – rolnictwo ekologiczne i regeneratywne
- Rolnictwo regeneratywne
• wprowadzenie, modele rolnictwa regeneratywnego
• system "no-dig"
• regeneratywny wypas
• produkcja kompostu
• prezentacja założeń "Food Forest" (Projekt SR21)
- Innowacje techniczne
• pasywna szklarnia słoneczna
• prezentacja pasywnej autonomicznej szklarni w stylu chińskim (Projekt SR21)
• pasywna chłodnia konopna
• linia czyszczenia na mokro
• linia czyszczenia na sucho
• pasywny precyzyjny system nawadniania Ost-oya
- Sesja warsztatowa z Innowacji Społecznych
•  model spółdzielczy
• grupa producencka – Zielona Piątka
• partnerstwo lokalne BioHUB Bazar
• model sprzedaży abonamentowej
• interakcja z klientami za pośrednictwem platform społecznościowych FB, YT
 
Grupa II:
1. Prelegent: Marta Wangin, Uniwersytet Warmińsko Mazurski w Olsztynie  - „Współpraca uczelni z otoczeniem społeczno-gospodarczym w celu wzmocnienia konkurencyjności regionu”.  
2. Prelegent: Monika Wadowska-Główny, kierownik projektu pn. „Warmińsko-Mazurski STARTUP INKUBATOR”- „Wspieranie przedsiębiorczości i innowacyjności przez Olsztyński Park Naukowo-Technologiczny”.
3. Prelegent: Magdalena Grunwald, Foodtech.ac - koordynatorka akceleratora foodtech.ac, do którego należą takie startupy jak Apollo Roślinny Qurczak, Nielone, Poley.me, czy Serio. Organizatorka konkursu dla startupów Plant-Powered Pitching w ramach konferencji Plant-Powered Perspectives, a także organizatorka Warszawskiego Hackathonu Warsaw Hacks i współautorka raportu State of Warsaw IT - „Sposoby wspierania innowacyjności w sektorze rolno-spożywczym ze strony prywatnych akceleratorów startupów na przykładzie foodtech.ac”
4. Prelegent: Małgorzata Rudnicka, Mazowiecki Park Naukowo Technologiczny - doświadczenia i dobre praktyki rozwoju inteligentnej specjalizacji “Bezpieczna Żywność” województwa mazowieckiego.

Grupa III:     
Prelegent: Sebastian Balcerak, EIT Food - Rolnictwo węglowe i inne schematy zielonego finansowania łańcuchów dostaw w przedsiębiorstwach sektora żywności wysokiej jakości
• systemy certyfikacji rolnictwa regenarytywnego (z udziałem światowych, uznanych firm oferujących usługi wokół „carbon farming”)
• obrót certyfikatami węglowymi (tzw. voluntary carbon market) – z udziałem ekspertów (np. green banking instruments)
• standard rolnictwa regeneratywnego (potencjał konkurencyjny Warmii i Mazur) (z udziałem ekspertów UWM, UP – np. prof. Stanisław Świtek)
• związek między potencjałem węglowym województwa a zdolnością inwestycyjną (credit ranking itd. – z udziałem instytucji finansowych).

Inicjatywa odbędzie się 27 marca 2023 roku w Kuźni Społecznej w Olsztynie (w godzinach 10:00-15:30).

Organizatorem wydarzenia jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego.

Rejestracja oraz formularze zgłoszeniowe (TUTAJ)


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK