O bezpieczeństwie żywnościowym i energetycznym
W Lublinie zakończył się Konwent Marszałków Województw RP. Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego reprezentowała Sylwia Jaskulska, członek zarządu.
Obrady zostały w całości poświęcone rozwojowi rolnictwa, bezpieczeństwu żywnościowemu oraz energetycznemu.
Podczas pierwszego modułu poruszono temat rozwoju polskiego rolnictwa oraz problemy i zadania związane z potrzebą zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego zarówno w skali kraju, jak również w Europie. Kilka zjawisk przyczyniło się bezpośrednio do obaw o tę strefę, m.in. pandemia COVID-19 oraz rosyjska agresja na Ukrainie, ale także zmiany klimatu oraz cyklicznie pojawiające się choroby zakaźne zwierząt gospodarskich. Trzeba zaznaczyć, że obszary wiejskie stanowią dominujący element struktury przestrzennej Polski – obejmują one ponad 29 mln ha, co stanowi blisko 93% powierzchni kraju.
Podczas drugiego modułu uczestnicy pochylili się m.in. nad tematem bezpieczeństwa energetycznego w kontekście aktualnych uwarunkowań. Wydarzenia ostatnich dwóch lat spowodowały istotne ograniczenia oraz zmiany kierunków dostaw nośników energii. Przełożyło się to na istotny wzrost cen energii, a w konsekwencji na znaczącą destabilizację gospodarek wszystkich krajów europejskich.
Obrady w Lublinie zakończyły półroczną prezydencję województwa lubelskiego. Przewodnictwo na kolejne sześć miesięcy zostało przekazane województwu wielkopolskiemu.
Konwent Marszałków Województw RP jest organem opiniodawczo-doradczym, który analizuje i opiniuje propozycje zmian prawnych oraz omawia aktualne problemy samorządów. Posiedzenia Konwentu kończą się wypracowaniem wspólnych stanowisk, które następnie kierowane są do właściwych urzędów i instytucji centralnych.