Kontakt

Dziedzictwo kulinarne regionu – publikacje

Warmię i Mazury trzeba spróbować...

Dzisiejsza Warmia i Mazury to region, który jest efektem setek lat burzliwej historii. To miejsce, gdzie wielokulturowość, wielowyznaniowość i wielonarodowość znalazły swoje odbicie w bogatej i różnorodnej tradycji, również tej kulinarnej. - Odwiedzając nasz region, powinniśmy nastawić się na dobry wypoczynek, piękne krajobrazy, ale i niepowtarzalną kuchnię. - mówi nam marszałek województwa Marcin Kuchciński.

Faktycznie. Warmińsko - Mazurskie to miejsce tysiąca jezior, ale tez tysiąca tradycji, zapachów i smaków. Tu czas płynie wolniej, a wszystko smakuje jakby lepiej.  Tutejsza kuchnia łączy w sobie smaki kuchni staropolskiej, niemieckiej i kresowej. Jest pyszna, naturalna i prosta, do tego pełna aromatu, sprawia wrażenie leku na wszystko. Co więc zjeść, by odejść od stołu z uśmiechem na twarzy?  Koniecznie dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, czyli wyśmienite pierogi nadziewane farszem z kaszy gryczanej.  Plince z pomoćką, a więc placki ziemniaczane podawane z puszystą masą na bazie twarogu i śmietany. A na deser? Brukowiec Mazurski, czyli ciasto z karmelem i miodem. - Brzmi pysznie? No to w drogę! - zachęca gospodarz tego smakowitego regionu.


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK