Kontakt

Obszary wiejskie

Najsmaczniejsze wydarzenie u progu lata

Rozdanie certyfikatów w Olsztynie
Rozdanie certyfikatów w Olsztynie

W sobotę 14 czerwca w Olsztynie odbędą się Targi Żywności Regionalnej, Naturalnej i Tradycyjnej. Tego dnia olsztyńska starówka zamieni się w kulinarne serce regionu.

Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury – Targi Żywności Regionalnej, Naturalnej i Tradycyjnej” to niepowtarzalna okazja, żeby w jednym miejscu poznać lokalnych producentów, spróbować naturalnych i tradycyjnych produktów oraz odkryć prawdziwe smaki Warmii i Mazur.

Targi to nie tylko kulinarna uczta, to także święto regionalnej kultury, muzyki i dobrej zabawy dla całych rodzin – mówi marszałek województwa Marcin Kuchciński. – Dzisiejsza Warmia i Mazury to miejsce, gdzie wielokulturowość, wielowyznaniowość i wielonarodowość znalazły swoje odbicie także w bogatej tradycji kulinarnej. Warto zarezerwować czas w sobotę 14 czerwca i wybrać się na Stare Miasto w Olsztynie, z rodziną czy przyjaciółmi, żeby w jednym miejscu spróbować wszystkiego, z czego słynie nasz region.

Kuchnia Warmii i Mazur łączy w sobie smaki kuchni staropolskiej, niemieckiej czy kresowej. Jest smaczna, naturalna i prosta, do tego pełna aromatu. Stała się też jedną z regionalnych marek. Aby wzmacniać jej tożsamość, zarząd województwa powołał w 2023 rok Sieć „Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury”. Jej ideą jest m.in. rozwój i promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, ekologicznej, opartej na lokalnych i regionalnych zasobach surowców, pochodzących z naszego regionu.

Obecnie sieć liczy 68 członków. Należą do niej wybrane gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności, restauracje, a także stowarzyszenia i instytucje, podkreślające swoje powiązania z regionem. Muszą oni spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia.

Prócz promocji żywności naturalnej opartej na surowcach z naszego regionu, do celów działania sieci należy m.in. rozwój krótkich łańcuchów dostaw żywności, dbałość o dziedzictwo kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla, zapewnienie konsumentom regionalnej oferty kulinarnej, podniesienie atrakcyjności turystycznej regionu poprzez rozwój jego oferty kulinarnej, wzmocnienie konkurencyjności mikro, małych i średnich przedsiębiorstw, czy też zwiększanie zainteresowania konsumentów i producentów żywnością naturalną wysokiej jakości.

Nasza sieć łączy smaki i pokoleniadodaje marszałek Kuchciński. – Pozwala poznać i zachować dziedzictwo kulinarne naszego regionu. Znak przynależności do sieci, w której członkostwo przyznawane jest na dwa lata, pomaga odnaleźć miejsca w całym województwie, w których można spróbować regionalnych specjałów. Gorąco zachęcam do udziału w targach. Jestem przekonany, że będą to niezapomniane doznania i najsmaczniejsze wydarzenie u progu lata.

W programie „Targów  Żywności Regionalnej, Naturalnej i Tradycyjnej  m.in.:

- kiermasz produktów regionalnych,
- pokazy i konkursy kulinarne,
- gotowanie na żywo i degustacje,
- pokaz sygnalistów myśliwskich,występy muzyczne: Warmia Swing i Shade,
strefa animacji i zabaw dla dzieci,
- gość specjalny: Pascal Brodnicki

Początek o godz. 11:00. Wstęp wolny. Organizatorem wydarzenia jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego i miasto Olsztyn.

Więcej na stronie www.dziedzictwokulinarne.pl

DO POBRANIA: 
Plakat wydarzenia


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK