Kontakt

Obszary wiejskie

Identyfikacja i promocja regionalnych produktów

Potrawa - ilustracja do tekstu

Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego wraz z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych do udziału w XXIV. edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbędzie się 14 czerwca 2025 r. (sobota) na terenie Starego Miasta w Olsztynie podczas wydarzenia pn. „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej”.

Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej.

Podczas pierwszego etapu w Olsztynie - finału regionalnego – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napojów regionalnych i innych produktów oraz w kategorii na najlepszą potrawę regionalną. Na laureatów konkursu czekają nagrody pieniężne.

Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – są wręczane na Wielkim Finale Konkursu podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

Zgłoszenia (w wersji edytowalnej) należy przesłać do 30 maja 2025 r. na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Konkurs jest częścią wydarzenia pn. „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej” organizowanego wspólnie
z Miastem Olsztyn. W programie wydarzenia m.in.: kiermasz produktów regionalnych, pokazy kulinarne i degustacja potraw, strefa animacji dla dzieci, występy artystyczne oraz gotowanie na żywo ze znanym polskim kucharzem Pascalem Brodnickim. Zapraszamy na olsztyńską starówkę w dniu 14 czerwca 2025 r.

Regulaminy konkursów i karty zgłoszeniowe do pobrania znajdują się na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego pod linkiem: https://www.produktyregionalne.pl/nkd.php?body=article&name=nkd-dokumenty-do-pobrania&lang=pl


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK