Kulinarne warsztaty z regionalną żywnością

W Olsztynie odbyły się warsztaty „Jagnięcina i koźlęcina - mięsa niszowe w gastronomii”.
Jagnięcina i koźlęcina w naszym województwie nie jest zbyt znana i jest wykorzystywana przez regionalnych gastronomów w minimalnym zakresie.
Jest to mięso o wysokich walorach smakowych i odżywczych, jednak wymaga specyficznych metod obróbki. Ważne jest, aby przybliżać metody przygotowywania tego rodzaju mięs zarówno w szkołach wśród uczniów, jak i poszerzać wiedzę wśród nauczycieli i kucharzy serwujących regionalne potrawy.
Samorząd województwa wspólnie z Zespołem Szkół Gastronomiczno-Spożywczych im. Wisławy Szymborskiej w Olsztynie oraz Warmińsko-Mazurskim Regionalnym Związkiem Hodowców Owiec i Kóz zorganizowali warsztaty „Jagnięcina i koźlęcina - mięsa niszowe w gastronomii”.
W pierwszym dniu tajniki przygotowywania tych mięs zgłębiali profesjonaliści, w drugim - uczniowie. A co było przygotowywane? M.in. bigos z jagnięciny bez kapusty krztyny, zupa cytrynowa z pierożkami jagnięcymi, udziec jagnięcy i wiele, wiele więcej.
Więcej informacji: https://www.facebook.com/DziedzictwoKulinarneWM/posts/pfbid02zenmbjLx8WKsZRnqDRN1nyqYZupskYQe7ag2vzAVz3vFyb1zj36bQQkGvePzEBY8l