Kontakt

Obszary wiejskie

Kulinarne warsztaty z regionalną żywnością

Konkurs kulinarny w Olsztynie

W Olsztynie odbyły się warsztaty „Jagnięcina i koźlęcina - mięsa niszowe w gastronomii”.

Jagnięcina i koźlęcina w naszym województwie nie jest zbyt znana i jest wykorzystywana przez regionalnych gastronomów w minimalnym zakresie.

Jest to mięso o wysokich walorach smakowych i odżywczych, jednak wymaga specyficznych metod obróbki. Ważne jest, aby przybliżać metody przygotowywania tego rodzaju mięs zarówno w szkołach wśród uczniów, jak i poszerzać wiedzę wśród nauczycieli i kucharzy serwujących regionalne potrawy.

Samorząd województwa wspólnie z Zespołem Szkół Gastronomiczno-Spożywczych im. Wisławy Szymborskiej w Olsztynie oraz Warmińsko-Mazurskim Regionalnym Związkiem Hodowców Owiec i Kóz zorganizowali warsztaty „Jagnięcina i koźlęcina - mięsa niszowe w gastronomii”.

W pierwszym dniu tajniki przygotowywania tych mięs zgłębiali profesjonaliści, w drugim - uczniowie. A co było przygotowywane? M.in. bigos z jagnięciny bez kapusty krztyny, zupa cytrynowa z pierożkami jagnięcymi, udziec jagnięcy i wiele, wiele więcej.

Więcej informacji: https://www.facebook.com/DziedzictwoKulinarneWM/posts/pfbid02zenmbjLx8WKsZRnqDRN1nyqYZupskYQe7ag2vzAVz3vFyb1zj36bQQkGvePzEBY8l


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK