Promocja regionu na targach w Trójmieście

W Centrum Wystawienniczo – Kongresowym Amberexpo w Gdańsku odbyła się pierwsza edycja „Festiwalu Smaków Regionalnych”.
Zamysłem organizatorów było stworzenie wydarzenia łączącego pasjonatów dobrej kuchni, lokalnych producentów żywności i napojów oraz restauratorów i sklepy. Targi skierowane były również do konsumentów, pasjonatów dobrej kuchni.
Festiwal Smaków Regionalnych był połączeniem targu i food courtu. Takie zestawienie stworzyło doskonałą okazją do odkrywania regionalnych smaków, zakupu produktów oraz skosztowania dań przygotowywanych na miejscu.
W programie nie zabrakło atrakcji dla każdego, bez względu na wiek. Na uczestników czekały liczne pokazy kulinarne, warsztaty, live cooking oraz spotkania
z influencerami kulinarnymi. Festiwal był również pełen atrakcji dla dzieci - w tym specjalnych warsztatów i zabaw edukacyjnych.
Celem wydarzenia była nie tylko promocja regionalnych produktów spożywczych, ale także zwiększenie świadomości konsumentów na temat wartości zdrowotnych produktów lokalnych i nieprzetworzonych. Dzięki połączeniu producentów z restauratorami, Festiwal Smaków Regionalnych promował zasadę „z pola na stół”, zachęcając do wspierania lokalnych producentów i poznawania korzyści płynących z jedzenia sezonowych i naturalnych produktów. Dodatkowo, jednym z ważniejszych celów festiwalu była promocja zasad zero waste w gastronomii.
Na stoisku Warmii i Mazur swoje produkty zaprezentowali członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”:
- Dzika wędzarnia Patryk Paszkiewicz – wędliny z dziczyzny,
- Gospodarstwo Pasieczne Oliwia – miody,
- Gospodarstwo Rolne nad Arem – sery kozie,
- Kozia Farma Złotna – sery Kozie,
- KRP EkoZłotna – mąki, chleby,
- Dobre Pola Michał Kowalik – kombucha,
- QRAŚ wędliny catering Robert Kurko,
- Polka Warmia – kwasy chlebowe, sosy naturalne,
- FHU „Gościniec” – ryby w słoikach,
- Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie – miody,
- Marlena Tubis Gospodarstwo Rybackie Gady – ryby,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku – produkty z mleka krowiego.
Region Warmii i Mazur został zaprezentowany z jak najlepszej strony - wyjątkowych, naturalnych, regionalnych smaków. Był to czas nawiązania nowych kontaktów i możliwość pokazania oferty województwa szerszemu gronu odbiorców.