W Lidzbarku Warmińskim odbył się Festiwal Kultury Myśliwskiej
W niedzielę 23 lipca w Lidzbarku Warmińskim odbył się X Festiwal Kultury Myśliwskiej. Podczas wydarzenia zorganizowany został konkurs kulinarny przygotowania gulaszu z dziczyzny połączony z jego degustacją.
Wygrało Koło Gospodyń Wiejskich Ignalin, które przygotowało gulasz z dziczyzny podany z kaszą gryczaną, buraczkami i czerwonym winem. Celem konkursu kulinarnego było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, w szczególności promowanie dziczyzny, jako tradycji polskiego łowiectwa.
W części wystawienniczej swoje produkty zaprezentowali lokalni rękodzielnicy i przetwórcy żywności, w tym członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle. W programie imprezy znalazły się: koncerty zespołów muzyki myśliwskiej, prezentacje ptaków łowczych i psów myśliwskich, pokazy wabienia, a także prezentacje okolicznych nadleśnictw.
W czasie festiwalu olsztyńskie Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa prowadziło akcję zbiórki krwi, zachęcając do honorowego oddawania krwi.
Organizatorami festiwalu byli burmistrz Lidzbarka Warmińskiego i łowczy okręgowy PZŁ w Olsztynie, partnerem zaś samorząd województwa warmińsko-mazurskiego.