Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego wraz z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych do wzięcia udziału w XXIII. edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Konkurs odbędzie się 16 czerwca 2024 roku (niedziela) na terenie Starego Miasta w Olsztynie podczas wydarzenia pn. „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej”.
Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej. Podczas pierwszego etapu w Olsztynie – finału regionalnego – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napojów regionalnych i innych produktów oraz w kategorii na najlepszą potrawę regionalną.
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – są wręczane na Wielkim Finale Konkursu podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu. W tym roku na laureatów konkursu czekają nagrody pieniężne.
Zgłoszenia (w wersji edytowalnej) należy przesłać do 31 maja 2024 r. na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Konkurs jest częścią dwudniowego wydarzenia pn. „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej” organizowanego wspólnie z Miastem Olsztyn. W programie wydarzenia m.in.: kiermasz produktów regionalnych, pokazy kulinarne i degustacja potraw, strefa animacji dla dzieci, występy artystyczne oraz gotowanie na żywo ze znanym polskim kucharzem Karolem Okrasą.
Regulaminy konkursów i karty zgłoszeniowe do pobrania znajdują się na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego pod linkiem www.produktyregionalne.pl/nkd.html