O kuchni regionalnej w Lidzbarku Warmińskim
W najbliższą niedzielę (23 lipca 2017 roku) w pobliżu Wysokiej Bramy w Lidzbarku Warmińskim odbędzie się X Festiwal Kultury Myśliwskiej.
Spotkania związane z kulturą myśliwską rozpoczną się już dzień wcześniej (22 lipca), bowiem tego dnia zaplanowano konferencję „Łowiectwo jako aktywna ochrona przyrody – historia i współczesność”. Wydarzenie rozpocznie się o godz. 17 w Oranżerii Kultury. Odbędzie się również wystawa fotografii przyrodniczej autorstwa Waldemara Bezucha.
Z kolei w niedzielę zaplanowano konkurs kulinarny, w którym uczestnicy będą przygotowywali dania z dziczyzny. W części wystawienniczej swoje produkty zaprezentują ponadto lokalni rękodzielnicy i przetwórcy żywności, w tym członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Ideą imprezy jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochrona regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.
Festiwal rozpocznie się uroczystą mszą św. hubertowską (godz. 10.30), a 30 minut później nastąpi przejście pocztów sztandarowych pod Wysoką Bramę. O godz. 12 zaplanowano oficjalne otwarcie tej imprezy.
Partnerem wydarzenia jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego.