Dania z ryb królowały w Mikołajkach
W ostatnią sobotę miłośnicy potraw z ryb tłumnie stawili się na Placu Wolności w Mikołajkach, gdzie odbył się jubileuszowy - X Mazurski Festiwal Rybny „Rybkę na zdrowie”.
Podczas imprezy nie zabrakło degustacji ryb przyrządzonych na różne sposoby. Można było podpatrzeć mistrzów kuchni przygotowujących różnorodne potrawy rybne: od „Truskawkowego gravlaxa z sandacza na salsie z mango, kaszy prażonej i sosie rabarbarowym” i „Sandacza smażonego na klarowanym maśle puree ziemniaczano – chrzanowym, włoską kapustą zasmażaną na maśle z wędzonym boczkiem, chipsami z topinamburu” po „Lina w sosie śmietanowo – cebulowym.
O tradycjach związanych z połowem i przyrządzaniem ryb można było dowiedzieć się na edukacyjnym stoisku Lokalnej Grupy Działania Mazurskie Morze. Wydarzeniu towarzyszył również kiermasz sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, gdzie można było zakupić regionalne produkty wytwarzane przez członków sieci.