Kontakt

Obszary wiejskie

Poznajemy nasze kulinarne dziedzictwo

Plakat zapraszający na wydarzenie

Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego wraz z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych do udziału w XXII. edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbędzie się 17 czerwca 2023 r. (sobota) na terenie Starego Miasta w Olsztynie podczas wydarzenia „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej”.

Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej.

Podczas pierwszego etapu w Olsztynie - finału regionalnego – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.

Drugi etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które – razem z nagrodą „Klucz do Polskiej Spiżarni” – są wręczane na wielkim finale konkursu podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

W tym roku na laureatów konkursu czekają nagrody pieniężne.

Zgłoszenia (w wersji edytowalnej) należy przesłać do 30 maja 2023 roku na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Konkurs jest częścią wydarzenia pn. „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej” organizowanego wspólnie z Miastem Olsztyn. W programie wydarzenia m.in.: kiermasz produktów regionalnych, pokazy kulinarne i degustacja potraw, strefa animacji dla dzieci, występy artystyczne oraz gotowanie na żywo ze znanym polskim kucharzem Karolem Okrasą.

Regulaminy konkursów i karty zgłoszeniowe  do pobrania znajdują się na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego pod linkiem http://bitly.pl/MPlW1


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK