Kontakt

Obszary wiejskie

Koła Gospodyń Wiejskich odtwarzały tradycyjne przepisy

Uczestnicy wartszatów kulinarnych podczas przygotowywania potraw

Wykorzystanie lokalnego produktu, odtworzenie przepisów regionalnych potraw, wymiana doświadczeń i współpraca - pod tymi hasłami minęła trzecia edycja warsztatów kulinarnych dla Kół Gospodyń Wiejskich z województwa warmińsko-mazurskiego przeprowadzonych przez Studio Kulinarne Zmokła Kura.

W pracowniach Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie ponad 100 uczestników warsztatów kulinarnych odtwarzało tradycyjne potrawy z Warmii i Mazur pod okiem szefa kuchni Michała Arciszewskiego. Gotowanie poprzedzone było wykładem na temat smaków kuchni regionalnej.

Pierwsza na talerzach pojawiła się aromatyczna i syta mazurska zupa rybna. Atrakcją był profesjonalny pokaz filetowania ryb. Następnie uczestnicy warsztatów wykonali danie główne. Soczysta pierś z kaczki przygotowana metodą sous-vide, ułożona na żurawinowym sosie, podana z dzyndzałkami polanymi maślano-winnym sosem. Całość menu dopełnił wpisany na listę produktów tradycyjnych brukowiec czyli aromatyczny piernik, charakterystyczny dla ziemi lubawskiej.

We wspólnym gronie i inspirującej atmosferze członkowie i członkinie Kół Gospodyń Wiejskich
z województwa warmińsko-mazurskiego poznali techniki gotowania i odkryli nowe smaki. Podczas warsztatów dużą wagę poświęcono zagadnieniu Zero Waste, czyli jak postępować na co dzień, by skutecznie ograniczać wyrzucanie żywności.

W imieniu marszałka województwa warmińsko-mazurskiego dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa – Jarosław Sarnowski wręczył uczestnikom pamiątkowe dyplomy.

Zadanie sfinansowano ze środków samorządu województwa warmińsko-mazurskiego.


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK