Kontakt

Obszary wiejskie

W poszukiwaniu 70 smaków Warmii i Mazur

Ilustracja do tekstu

Trwa trzecia edycja cyklu kulinarnego emitowanego na antenie Radia Olsztyn. Audycja współfinansowana jest ze środków samorządu województwa warmińsko-mazurskiego.

W tym roku w dziesięciu miejscowościach województwa warmińsko-mazurskiego dziennikarze oraz zaproszeni goście zaprezentują 70 regionalnych smaków.

Audycja emitowana jest w każdą środę w godzinach 10-14.

Do tej pory słuchacze poznawali regionalne smaki z Olsztyna oraz Elbląga. Dzisiejszy (6 lipca 2022 roku) odcinek zostanie zrealizowany w smażalni w Pluskach. To właśnie tutaj spotykają się rybożercy, spragnieni ciekawych smaków.

Powstają tu m.in.zupy rybne: delikatny rosołek z warzywami, aromatyczna zupa z sandacza z pomidorami oraz świeżą kolendrą oraz specjał flaki z lina – zupa doprawiona jak klasyczne flaki wołowe, ale zamiast mięsa są wkrajane kawałki lina pociętego w paski. Gołąbki z sosem koperkowym wykonane z liści młodej kapusty z delikatnym mięsem sandacza czy sezonowe kurki w śmietanie lub też lin w sosie śmietanowo - ogórkowym podobają się nawet osobom, które nie kochają rybnych dań.

Audycję można obejrzeć na stronie internetowej: https://radioolsztyn.pl/category/audycje/radio-od-kuchni-sezon-trzeci


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK