W poszukiwaniu 70 smaków Warmii i Mazur
Trwa trzecia edycja cyklu kulinarnego emitowanego na antenie Radia Olsztyn. Audycja współfinansowana jest ze środków samorządu województwa warmińsko-mazurskiego.
W tym roku w dziesięciu miejscowościach województwa warmińsko-mazurskiego dziennikarze oraz zaproszeni goście zaprezentują 70 regionalnych smaków.
Audycja emitowana jest w każdą środę w godzinach 10-14.
Do tej pory słuchacze poznawali regionalne smaki z Olsztyna oraz Elbląga. Dzisiejszy (6 lipca 2022 roku) odcinek zostanie zrealizowany w smażalni w Pluskach. To właśnie tutaj spotykają się rybożercy, spragnieni ciekawych smaków.
Powstają tu m.in.zupy rybne: delikatny rosołek z warzywami, aromatyczna zupa z sandacza z pomidorami oraz świeżą kolendrą oraz specjał flaki z lina – zupa doprawiona jak klasyczne flaki wołowe, ale zamiast mięsa są wkrajane kawałki lina pociętego w paski. Gołąbki z sosem koperkowym wykonane z liści młodej kapusty z delikatnym mięsem sandacza czy sezonowe kurki w śmietanie lub też lin w sosie śmietanowo - ogórkowym podobają się nawet osobom, które nie kochają rybnych dań.
Audycję można obejrzeć na stronie internetowej: https://radioolsztyn.pl/category/audycje/radio-od-kuchni-sezon-trzeci