Kulinarne warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich
W Olsztynie odbyły się ostatnie warsztaty kulinarne, które skierowane były do Kół Gospodyń Wiejskich z województwa warmińsko-mazurskiego.
Uczestnicy szkolili się z zakresu „Żywność w duchu ZERO WASTE”, „Produkt lokalny - kuchnia Mazurów i Warmiaków”, „Ryba i jej podobne w codziennych zmaganiach kuchennych”.
Warsztaty prowadził Maciej Maciejewski - lokalny kucharz, miłośnik eko-produktów i lokalnych dostawców.
Poszczególne wydarzenia odbywały się w Kuźni Społecznej (przy ul. Marka Kotańskiego 1) w Olsztynie i zostały sfinansowane ze środków samorządu województwa warmińsko-mazurskiego.
Koła Gospodyń Wiejskich to jedne z najstarszych i najliczniejszych organizacji społecznych w Polsce. Początki ich działalności sięgają roku 1866. Reprezentują interesy kobiet wiejskich oraz ich rodzin. Działają na rzecz poprawy ich sytuacji społeczno-zawodowej, a także wspierają wszechstronny rozwój terenów wiejskich.
W ostatnich latach na Warmii i Mazurach obserwujemy ogromny wzrost aktywności Kół Gospodyń Wiejskich. Po latach zapomnienia coraz częściej zakładane są nowe lub dynamicznie reaktywują się stare koła.