Kontakt

Obszary wiejskie

Regionalne smaki i smaczki - zobacz publikację

Okładka książki - „Gęsim tropem - warmińsko-mazurskie smaki i smaczki”

„Gęsim tropem - warmińsko-mazurskie smaki i smaczki” to kolejne wydawnictwo dotyczące naszego bogatego dziedzictwa kulinarnego regionu.

Wartości odżywcze oraz wyjątkowe walory smakowe gęsiny sprawiają, że zdobywa ona coraz większe uznanie wśród konsumentów.

Wyjątkowe walory smakowe i jakościowe gęsiny budzą współcześnie coraz większe zainteresowanie. W konsekwencji stale poszerza się oferta wyrobów z gęsiny oferowanych na polskim rynku żywnościowym, ale najwięcej zwolenników zjednuje ona sobie wśród zawodowych kucharzy i restauratorów.

Rozwijająca się dzisiaj bardzo prężnie turystyka kulturowa, której ważnym elementem jest także odkrywanie kuchni regionalnych, staje się bramą do poznawania tradycji i obyczajów określonych wspólnot regionalnych.

To swoiste zaproszenie do stołu jest najlepszą okazją do nawiązania bliższej znajomości także i w innych wymiarach.

Publikacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich”. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Działanie: „Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju”.

Ma stanowić teoretyczną pomoc w zakresie działań służących opracowaniu nowego szlaku kulinarnego, wiodącego przez niezwykle atrakcyjne pod względem kulturowym (w tym także kulinarnym) województwa warmińsko-mazurskiego.

ZOBACZ PUBLIKACJĘ:
„Gęsim tropem - warmińsko-mazurskie smaki i smaczki”


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK