Nasze województwo na Targach „Smaki Regionów”
Po rocznej przerwie spowodowanej pandemią województwo warmińsko-mazurskie przedstawiło jedne z najlepszych regionalnych produktów żywnościowych podczas Targów „Smaki Regionów”, które odbyły Poznaniu.
Na stoisku zaprezentowało się dziesięć firm, które są członkami sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”:
- Masarnia z Tradycją "Dreszler" z Nowego Miasta Lubawskiego
- Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie z Nowej Wsi Reszelskiej k. Bisztynka
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Olecko
- Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna
- Tradycyjna Wędzarnia Warmińska z Kaborna k. Purdy
- Kozia Farma Złotna ze Złotnej k. Morąga
- Octim Sp. z o.o. z Olsztynka
- Qraś wędliny z Orzysza
- Pasieka „Leśny Dwór” z Leśnego Dworu k. Szczytna
- „Almes” Miody pitne Nidzica
Cztery produkty zdobyły laury w konkursie o "Medal Targów Smaki Regionów". Medale otrzymały:
- Masarnia z Tradycją „Dreszler"
- Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Olecko
Wyróżnienie otrzymał Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna.
Podczas wydarzenia odbyła się gala z okazji 20-lecia ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów, uświetniona koncertem z repertuaru Anny Jantar i Anny German w wykonaniu znakomitej wokalistki i instrumentalistki Katarzyny Zawady.
Z naszego województwa Perły 2021 zdobyło pięć firm:
- Kalinówka - Wzgórza Dylewskie za szynkę dylewską dojrzewającą
- Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie za miód lipowy nektarowo-spadziowy
- OSM Olecko za masło naturalne Olecko z Warmii i Mazur
- Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Dźwierzuty za chleb wieloziarnisty
- OCTIM Sp. z o.o. za ocet jabłkowy 6% ekologiczny z Olsztynka.