Upowszechnianie wiedzy o żywności regionalnej
Rozpoczął się konkurs dla organizacji pozarządowych w zakresie „żywność i ochrona dziedzictwa kulinarnego”. Zgłoszenia przyjmowane są do 9 marca 2021 roku.
W konkursie mogą brać udział organizacje pozarządowe oraz podmioty wymienione w art. 3 ust. 3 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie.
Zadania wybrane do realizacji mogą być wykonywane przez organizacje pozarządowe w ramach działalności odpłatnej lub nieodpłatnej pożytku publicznego.
W ramach tej inicjatywy można realizować zadania, których celem jest upowszechnianie wiedzy dot. żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości, w tym:
1) wspieranie działań dot. edukacji konsumenta oraz pracowników segmentu HoReCa w zakresie żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości, rozpoznawalności żywności ekologicznej, zdrowego stylu życia oraz niemarnowania żywności,
2) wspieranie działań w zakresie upowszechniania wiedzy i promocji dot. żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości oraz wytwarzanej w sposób rzemieślniczy,
3) podnoszenie świadomości konsumenckiej w zakresie produkcji żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości, umiejętności i kwalifikacji przedstawicieli branży (kucharzy, producentów żywności produkowanej w sposób rzemieślniczy) poprzez np. organizację konkursów kulinarnych, warsztatów kulinarnych, warsztatów w zakresie zdrowego odżywiania, projektowanie narzędzi i gier edukacyjnych, tworzenie przewodników kulinarnych, tworzenie platform współpracy dotyczących ww. żywności,
4) wspieranie działań szkoleniowych o zróżnicowanym charakterze (nt. zdrowego odżywiania, szkolenia techniczne, eksperckie, branżowe etc.),
5) wspieranie działań na rzecz prowadzenia badań naukowych, w tym testów konsumenckich w zakresie promowanego zrównoważonego, zdrowego stylu życia opartego o wyróżniki żywności regionalnej, tradycyjnej i naturalnej wysokiej jakości oraz budowanie bazy wiedzy historycznej,
6) wspieranie działań na rzecz identyfikacji i promocji produktów tradycyjnych oraz udział w certyfikowanych systemach znakowania żywności.
Oferty należy składać za pośrednictwem elektronicznego generatora ofert witkac.pl do 9 marca 2021 r. do godz. 15.30.