Poznaj produkty tradycyjne z Warmii Mazur i Powiśla

„Lista produktów tradycyjnych województwa warmińsko-mazurskiego” jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej.
Jest także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych rodzimych przysmaków.
Na listę mogą być wpisywane produkty rolne, spożywcze i napoje spirytusowe, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Muszą one też stanowić element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane.
- Żywność wysokiej jakości to jedna z trzech inteligentnych specjalizacji naszego regionu – ze względu na jego wybitnie rolniczy charakter, czyste środowisko, mnogość i różnorodność tradycji kulinarnych, pielęgnowanych przez pokolenia. Aby to dziedzictwo chronić i rozwijać, samorząd województwa podejmuje liczne działania. Mają one nie tylko charakter promocji regionu, ale także oferty zdrowej, tradycyjnej, lokalnej żywności. A nasi wytwórcy i producenci systematycznie zdobywają nagrody, wyróżnienia, certyfikaty, które potwierdzają jakość ich pracy. Tym razem proponujemy Państwu przegląd unikalnych wyrobów pochodzących z Warmii, Mazur i Powiśla – mówi Gustaw Marek Brzezin, marszałek województwa.
Publikacja została wydana przez Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa.
DO POBRANIA:
- Lista produktów tradycyjnych województwa warmińsko-mazurskiego