Młodzież z Warmii i Mazur poznaje kulinarne rzemiosło
W kolejnych warsztatach związanych z „Programem rozwoju żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości w województwie warmińsko-mazurskim w latach 2016-2020” uczestniczyli uczniowie ze Szczytna.
Tym razem w kulinarnym przedsięwzięciu, które skierowane jest do uczniów regionalnych szkół hotelarsko-gastronomicznych, uczestniczyła młodzież z klasy II i III Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.
Zajęcia połączone były z prelekcją w zakresie obróbki żywności wysokiej jakości. Uczestnicy przygotowywali potrawy na bazie regionalnych ryb (carpaccio z pstrąga, surowy pstrąg marynowany, ryby sauté czy kawior).
Poprowadził je dr inż. Jarosław Parol z branży hodowli, obróbki i sprzedaży ryb. Jest od ośmiu lat właścicielem firmy Tradycyjne Specjały Warmińskie Kaborno.
Uczestników spotkania wprowadził w kulinarny świat ryb, poczynając od obróbki wstępnej, na cieplnej kończąc. Młodzież przy realizacji poszczególnych zadań miała do dyspozycji ryby słodkowodne - liny, jesiotry, pstrągi, węgorze, sumy i karpie.