Warsztaty kulinarne dla młodzieży z Warmii i Mazur
Tym razem warsztaty „Dziczyzna - to jest to” odbyły się w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu.
Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, w ramach „Programu rozwoju żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości w województwie warmińsko-mazurskim w latach 2016-2020”, zorganizował kolejne warsztaty połączone z prelekcją w zakresie obróbki żywności wysokiej jakości oraz przygotowania potraw na bazie regionalnych surowców dla uczniów szkół gastronomicznych.
Tym razem warsztaty odbyły się w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu. Przetwórstwo, przygotowanie surowca do obróbki, znaczenie jakości surowca w przygotowaniu potraw, sposoby obróbki, sztuka kulinarna. W odniesieniu do dziczyzny, to tylko niektóre tematy, które zostały zaprezentowane uczniom szkoły gastronomicznej przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.
Ligawa, myszka, zrazowa dolna, schab, karkówka - tajniki rozbioru dziczyzny już nikomu nie są obce. Pieczona szynka z dzika szpikowana wędzoną słoniną, sos z koziego sera z czarnuszką, karmuszka, rolada z boczku z sosem śliwkowym z żurawiną, schabowe z dzika marynowane w Porterze z Browar Kormoran, dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami - to tylko niektóre z potraw, które uczniowie przygotowali pod okiem fachowców.
Warsztaty prowadzili doświadczeni zawodowcy: Jarosław Flis, właściciel Zakładu Wędliniarskiego Flis-Pol z Miłomłyna (od roku 2012 członek sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle) oraz Tomasz Szmitkowski, Restauracja „Cudne Manowce” z Olsztyna (od roku 2015 członek sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle).
Warsztaty sfinansowane zostały ze środków samorządu województwa.