„Jak smakuje dzik?” - warsztaty kulinarne w Ełku
Samorząd województwa wspólnie z gastronomicznymi szkołami z czterech miast realizuje „Program rozwoju żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości w województwie warmińsko-mazurskim w latach 2016-2020”
W ramach wsparcia samorząd województwa zorganizował warsztaty połączone z prelekcją w zakresie obróbki żywności wysokiej jakości oraz przygotowania potraw na bazie regionalnych surowców dla uczniów szkół gastronomicznych uczestniczących w realizacji programu.
2 grudnia w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku królowała dziczyzna. Przetwórstwo, przygotowanie surowca do obróbki, znaczenie jakości surowca w przygotowaniu potraw, sposoby obróbki, sztuka kulinarna - to tylko niektóre tematy, które zostały zaprezentowane przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.
Warsztaty prowadzili doświadczeni zawodowcy: Jarosław Flis właściciel Zakładu Wędliniarskiego Flis-Pol (od ponad 8 lat w branży wędliniarskiej). Laureat wielu prestiżowych nagród kulinarnych, m. in. wyróżnienie zdobyte podczas Toruńskiego Festiwalu Smaków ” (9-10 kwietnia 2016) za produkt regionalny „szynka wędzona, zdobycie „Perły 2016” - nagrody przyznawanej w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w kategorii najlepsze produkty za „szynkę wędzoną”, Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz I miejsce w kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego zdobyty podczas finału regionalnego XI edycji konkursu „Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” 2016 w Olsztynie, zdobywca „Perły 2018” - nagrody przyznawanej w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w kategorii najlepsze produkty za „Polędwicę w rozmarynie”. Zdobywca „Złotego medalu” Międzynarodowych Targów Poznańskich 2018 za „Polędwiczkę miłomłyńską”.
Zakład wędliniarski „Flis-Pol” jest członkiem sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle od roku 2012.
Tomasz Szmitkowski, Restauracja Cudne Manowce w Olsztynie, doświadczony szef kuchni. Laureat wielu prestiżowych nagród kulinarnych, m. in. zdobywca Perły 2017 za zupę karmuszkę w ogólnopolskim konkursie kulinarnym "Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki regionów". Restauracja „Cudne Manowce” została wyróżniona po raz czwarty (2019) odznaczeniem jednej czapki kucharskiej w prestiżowym przewodniku najlepszych restauracji w Polsce Gault&Millau Polska.
Żółty przewodnik „Gault&Millau” powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje trendy kulinarne w 12 krajach świata. Rygorystyczne kryteria, anonimowi inspektorzy, tysiące degustacji. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami Q. Ich liczba wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań.
Restauracja „Cudne Manowce” jest członkiem sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle od roku 2015.
Warsztaty sfinansowane zostały ze środków samorządu województwa.
Partnerami inicjatywy są: Zespół Szkól Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku oraz Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.