Udane II Regionalne Święto Jabłka w Lubawie
Uroczystość rozpoczęły występy dzieci z Przedszkola Miejskiego oraz jabłkowe konkursy dla dzieci.
Wiodącym tej inicjatywy był Mariusz Gachewicz, szef kuchni na Zamku Gniew. Razem ze swoimi przyjaciółmi – Ireneuszem Koniuszkiem – szefem kuchni na Zamku Ryn oraz Przemysławem Langowskim – szefem kuchni w Hotelu Almond sporządzili prawdziwą jabłkową ucztę, podczas której serwowali Pulled Pork, placuszki z jabłkami, ryż z jabłkami, gulasz z jabłkami i kopytkami.
Nie zabrakło jabłkowego konkursu dla dzieci oraz konkursu w piciu soku jabłkowego. Na scenie w tym czasie występowała Gdańska Orkiestra Ogrodowa. Dla mieszkańców kartoflankę z jabłkami przygotował również Wiesław Mergalski, szef kuchni „Karczmy Nad Sandelą”, członek sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Kulinarną bitwę stoczyli zaproszeni przez Mariusza Gachewicza szefowie kuchni.
W drodze głosowania nie wyłoniono zwycięzcy i potyczka skończyła się remisem. Pod koniec wydarzenia rozstrzygnięto konkurs na najlepszą potrawę z jabłka dedykowany mieszkańcom, w którym nagrody sfinansował samorząd województwa warmińsko-mazurskiego oraz konkurs na najlepsze ciasto. Złote Jabłko oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego drugi raz z rzędu trafiły do Jadłodajni Ratuszowej.
Organizatorami wydarzenia byli gmina Lubawa i Miejski Ośrodek Kultury oraz samorząd województwa warmińsko-mazurskiego.
Źródło i zdjęcia: http://lubawa.pl/jablkowy-zawrot-glowy/