Kontakt

Obszary wiejskie

Kulinarne niespodzianki zdominowały stolicę regionu

Festiwal w Olsztynie

Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego oraz miasto Olsztyn w ostatnią niedzielę sierpnia zaprosili na olsztyńską Starówkę mieszkańców i odwiedzających nasz region turystów na najsmaczniejszą imprezę tego lata - Festiwal „Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla”.

W tym samym czasie i miejscu odbywał się również Festyn „Pszczoły i miód”, przygotowany przez Rejonowe koło Pszczelarzy w Olsztynie. Obie imprezy, uzupełniając się nawzajem stworzyły całodzienny blok atrakcji dla miłośników regionalnych specjałów.

Od samego rana trwały zmagania ekip biorących udział w konkursie kulinarnym „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wśród siedmiu ekip serwujących potrawy trwała ostra rywalizacja. Pojawiły się ekipy z całego województwa, głównie restauratorzy należący do sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Wygrały ex aequo „Czernina z szarymi kluskami” i „Pierogi z gęsiną podane z surówką z białej kapusty i przysmażaną cebulką oraz kwasem chlebowym” przyrządzone przez Grupę Producentów Rolnych Marpol Sp. z o.o. – Lokal „Gęsia Chata” z Iławy oraz „Chrupiąca stynka gospodyni co sosów do niej nie żałowała” i „Mazurskie farszynki”, przygotowane przez Gościniec Ryński Młyn z Rynu, II miejsce zajęła „Karmuszka” i „Pierogi z gęsiną” przygotowane przez Restaurację „Niebieski Zaułek” ze Szczytna.

Nie sposób wymienić wszystkich nagrodzonych produktów, bowiem było ich niemal 20. Wśród nich takie rarytasy jak: serwolatka, kiełbasa piwna z gęsiną, sękacz wiejski, czy miód lipowy z Lipowego Jaru.

Na małej scenie odbywały się także pokazy przygotowania potraw regionalnych: „Czy to polskie czy to pruskie?” – Kawiarnia Restauracja Staromiejska częstowała krupnikiem i klopsami królewieckimi (wpisanymi na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi), „Słodsze nie będzie…” – właściciele Kawiarni „Moja” uczyli dzieci lepienia królewieckich marcepanów, Restauracja Krys-Stan przygotowała degustację babki ziemniaczanej, Pani Gabrysie ze „Smaków Gabi” wydawała pączki i racuchy, Pan Wojciech Kroczek, właściciel lodziarni zaprosił wszystkich na degustację lodów, a na zakończenie Jarosław Flis z „Flis-Polu” przygotował pokaz sztuki wędliniarskiej. Prowadzący tę część Festiwalu - Paweł Błażewicz pięknie opowiadał o każdym z uczestników pokazów kulinarnych: skąd biorą produkty, gdzie można je kupić, dlaczego kuchnia regionalna, polska, tradycyjna jest lepsza niż fast-foody…

Do tego oryginalnymi brzmieniami słuchających raczyła Ania Broda z zespołem.

Przez cały Festiwal na straganach w południowej części rynku odbywał się również kiermasz tradycyjnych produktów, gdzie swoje produkty zaprezentowało ponad dwudziestu wystawców. Cieszył się on ogromnym zainteresowaniem klientów, ponieważ można było nabyć unikatowe, tradycyjne wędliny, sery kozie, ekologiczne warzywa, miody, pieczywo, naturalne oleje.

Wśród dzieci popularnością cieszył się namiot, gdzie zorganizowano gry i zabawy, a na scenie staromiejskiej Karol Okrasa przygotowywał regionalne potrawy w nowej odsłonie. W pierwszym pokazie przyrządzania plińców z pomoćką i wędzonym pstrągiem brali udział organizatorzy: Gustaw Marek Brzezin - marszałek województwa warmińsko-mazurskiego, Piotr Grzymowicz - prezydent Olsztyna oraz Piotr Czajkowski – prezes Rejonowego Koła Pszczelarzy w Olsztynie. Znany i powszechnie lubiany Karol Okrasa, podczas drugiego pokazu, zaciekawił publiczność swoim przepisem na sandacza marynowanego, z miodową domową musztardą z gruszek.

Więcej informacji na: www.facebook.com/DziedzictwoKulinarneWMP , www.dziedzictwokulinarne.pl , www.produktregionalny.warmia.mazury.pl 

Wyniki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”: 

NAJLEPSZE PRODUKTY REGIONALNE:

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne:
I nagroda – szynka dylewska dojrzewająca – Kalinówka Dagmara Gęstwińska
I nagroda – polędwica z dzika – Zakład Wędliniarski Zbigniew Rolka
I nagroda – serwolatka – Masarnia z Tradycją Dreszler s.c.
I nagroda – kiełbasa piwna z gęsiną – Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Gołogóra”
Wyróżnienie – pasztet z wątróbki cielęcej – Koło Gospodyń Wiejskich w Jakubowie Kisielickim
Wyróżnienie – wędzonka miłomłyńska – Zakład Wędliniarski Flis-Pol

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb:
Wyróżnienie – sandacz zapiekany w piekarniku – Danuta Bondarenko

Podkategoria: produkty mleczne:
I nagroda – masło naturalne Olecko z Warmii i Mazur – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku
I nagroda – ser z mleka koziego Koszałek – Zajazd Tusinek Grzegorz Winiarek
Wyróżnienie – twaróg z mleka koziego – Gospodarstwo Rolne „Nad Arem” Helena Wróblewska

Podkategoria: miody
I nagroda – miód lipowy – Gospodarstwo Pasieczne „Miody Wigor”
I nagroda – miód lipowy z Lipowego Jaru – „Mazurska Pasieka” Szymon Kalejta
Wyróżnienie – miód nektarowy rzepakowy – Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie z Bisztynka

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe:
Wyróżnienie – ocet jabłkowy 6% ekologiczny z Olsztynka OCTIM – OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o.

Podkategoria: produkty zbożowe:
Wyróżnienie – chleb razowy żytni na naturalnym zakwasie – Cecylia Truchan

Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda – sękacz wiejski – Gospodarstwo Rolne Aneta Kijewska
I nagroda – marcepan królewiecki – Kawiarnia „Moja” Alicja Derdoń
Wyróżnienie: marcepanowe kartofelki – Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie

W kategorii: napoje regionalne

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda – nalewka miodowa – Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody Perła 2019 produkty:

- polędwiczka miłomłyńska – Zakład Wędliniarski Flis – Pol z Miłomłyna
- kiełbasa królewiecka krojona – Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Gołogóry
- ser pełnotłusty gouda z Olecka – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku
- miód wielokwiatowy nektarowo –leśny z nostrzykiem – Pasieka wędrowna z Olsztyna
- chleb wieloziarnisty – GS Piekarnia Dźwierzuty
- miód pitny trójniak – Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie z Bisztynka

NAJLEPSZE POTRAWY REGIONALNE:

I miejsce – czernina z szarymi kluskami oraz pierogi z gęsiną podane z surówką z białej kapusty i przysmażaną cebulką i kwasem chlebowym – Grupa Producentów Rolnych Marpol Sp. z o.o. Lokal Gęsia Chata
I miejsce – chrupiąca stynka gospodyni co sosów do niej nie żałowała oraz mazurskie farszynki – Gościniec Ryński Młyn
II miejsce – karmuszka oraz pierogi z gęsiną – Restauracja mazurska Niebieski Zaułek

Nominacja do nagrody Perła 2019 w kategorii potrawy regionalne:

- czernina z szarymi kluskami oraz pierogi z gęsiną podane z surówką z białej kapusty i przysmażaną cebulką i kwasem chlebowym – Grupa Producentów Rolnych Marpol Sp. z o.o. Lokal Gęsia Chata
- chrupiąca stynka gospodyni co sosów do niej nie żałowała oraz mazurskie farszynki – Gościniec Ryński Młyn


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK