Mazurskie spotkania z regionalną żywnością
Święto Mazurskiego Kartoflaka, które odbędzie się 3 sierpnia 2019 w Szczytnie, to kolejne wydarzenie z „Kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego”.
Podczas imprezy odbędą się konkursy kulinarne oparte na surowcach z ziemniaków. Zwycięzca konkursu otrzyma Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Publiczność będzie miała dodatkowo możliwość degustacji przygotowanych i wydawanych na miejscu potraw z ziemniaków w ramach pokazu kulinarnego przygotowanego przez przedstawiciela sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.
Ideą wydarzenia jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocję restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.
Organizatorem wydarzenia jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego oraz gmina miejska Szczytno.
Początek sobotniego spotkania na Placu Juranda o godz. 9.