XVI edycja „Święta Gęsi” w Iławie już za nami
W niedzielę w Iławie odbyła się XVI edycja „Święta Gęsi”. Gęsina była głównym składnikiem potraw przygotowywanych w pokazach i warsztatach kulinarnych.
Licznie przybyli goście mieli możliwość degustacji fantastycznych potraw. Zgromadzona publiczność miała okazję zdegustować potrawy przygotowane przez grupy nieformalne, które wzięły udział w konkursie kulinarnym „Na najlepszą potrawę z gęsiny”.
Wśród przygotowanych potraw znalazły się prawdziwe rarytasy: czarna polewka, serca i wątróbki gęsie, rosół, smalec, pierogi z gęsiną – na różne sposoby, pasztet i smarowidło z gęsi oraz wiele, wiele innych.
Jury po długich obradach za najlepsze uznało czerninę oraz inne potrawy przygotowane przez drużynę „Broken Ball Team”, drugie miejsce przypadło drużynie „Czytające”, trzecie miejsce otrzymała drużyna „Rodzina Rumianowskich”.
Laureaci konkursu otrzymali puchary oraz nagrody rzeczowe.
Podczas pokazów kulinarnych goście przybyli na imprezę mogli spróbować piersi gęsiej sous-vide przygotowywanej przez Panią Krystynę Ziejewską, pomysłodawczynię święta – prezesa Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi oraz lokalnych kucharzy.
W pokazie kulinarnym, a także w pracach jury konkursowego uczestniczyli też lokalni samorządowcy tj. Pani Burmistrz Dorota Kamińska i Pan Przewodniczący Rady Miasta Michał Młotek, a także Pani Alicja Bojarska z ramienia współorganizatora samorządu województwa warmińsko-mazurskiego.
Imprezie towarzyszyły występy zespołów muzycznych, gry i zabawy dla dzieci i dorosłych, a gwiazdą wieczoru był zespół „Czerwone Gitary”.