Kontakt

Obszary wiejskie

Regionalne przysmaki w mazurskim mieście

Smażony okoń - ilustracja do tekstu

W najbliższą sobotę (6 lipca 2019 roku) w Mikołajkach odbędzie się XII Mazurski Festiwal Rybny „Rybkę na zdrowie”.

Festiwal promuje potrawy rybne oraz służy poszerzaniu wiedzy o rodzajach i znaczeniu produktów rybnych w racjonalnym żywieniu.

Podczas imprezy nie zabraknie degustacji ryb przyrządzonych na różne sposoby. Będzie można podpatrzeć mistrzów kuchni podczas przygotowywania różnorodnych potraw rybnych, skosztować wielu rybnych przysmaków oraz wziąć udział w warsztatach i konkursach kulinarnych.

Wydarzeniu towarzyszyć będzie również kiermasz sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.

PROGRAM FESTIWALU: 
10.00 Uroczyste rozpoczęcie Festiwalu
10.20 I tura warsztatów kulinarnych dla amatorów „Rybkę na zdrowie”, prowadzonych przez znanych kucharzy regionalnych
11.00-15.30 Przeprowadzenie konkursów tematycznych:
• Konkurs na najlepszego sprawiacza ryb
• Konkursy dla najmłodszych,
• Mini koncerty szantowe zespołu „Zejman i Garkumpel” oraz koncert orkiestry dętej z Poddębic
• Warsztaty kulinarne dla dzieci prowadzone przez Grupę Kulinarną Grzegorza Łapanowskiego, FOODLAB STUDIO
• Lukrowanie słodkich sielawek
• Pogawędki o rybach, rybactwie i rybnych kulinariach
13.00 II tura warsztatów kulinarnych dla amatorów „Rybkę na zdrowie” prowadzonych przez znanych kucharzy regionalnych 
15.30 Zakończenie Festiwalu i wręczenie

Ponadto w programie:
• Pokazy kulinarne „Kuchnie Świata z polskich ryb”
• Stoiska degustacyjne
• Animacje i stoiska promocyjne Polskiego Towarzystwa Rybackiego oraz Lokalnej Grupy Działania „Mazurskie Morze”
• Plastyczny kącik Malucha z mikołajskimi kolorowankami
• Stoiska podmiotów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa |Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK