Rusza cykl wydarzeń promujących żywność naturalną
Ideą wydarzeń z kalendarza imprez regionalnych jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla.
Pierwszą z 18 tegorocznych imprez jest Święto Indyka, które odbędzie się 23 czerwca 2019 w Nowej Wsi k. Iławy.
Ważne jest również promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocję restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.
Podczas „Święta Indyka” promowane będzie mięso drobiowe, które będzie składnikiem, wykorzystywanym m.in. w konkursie kulinarnym Kół Gospodyń Wiejskich „Na najlepszą potrawę z indyka na zimno”, licznych pokazach kulinarnych połączonych z degustacją.
Zaplanowano również gotowanie z marszałkiem województwa warmińsko-mazurskiego, animacje artystyczne dla dzieci oraz koncerty.
Organizatorami wydarzenia są samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, wójt gminy Iława oraz Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza.