Kontakt

Obszary wiejskie

Debata o gospodarce rybackiej w regionie Warmii i Mazur

Debata o rybactwie na Warmii i Mazurach

Konferencja „Gospodarka rybacka w przekazie kompetencyjnym i poznania naukowego w regionie Warmii i Mazur” skierowana była do przedstawicieli Ministerstwa Gospodarki Wodnej i Żeglugi Śródlądowej, Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie z Gdańska i Białegostoku, Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska, urzędów marszałkowskich oraz uprawnionych do rybactwa.

Samorząd województwa jest organizatorem cyklicznych konferencji rybackich, które trwale wpisały się w kalendarz wydarzeń związanych z gospodarką rybacką.

To jedyna inicjatywa o charakterze ponadregionalnym w skali kraju, która jest organizowana w zakresie rybactwa. Jej ideą jest przekaz informacyjny, szkoleniowy i edukacyjny.

Jest to także forum do wymiany poglądów o aktualnym stanie rybactwa, perspektywach, problemach czy też potencjalnych zagrożeniach dla efektywnego i racjonalnego gospodarowania zasobami wód. Kolejną przesłanką jest też duża rola integracyjna, która stanowi czynnik mobilizujący do wzmożonej pracy mającej na celu zachowanie bioróżnorodności w ekosystemach jeziornych.

Delegowane prezentacje tematyczne zostały przedstawione przez kadrę naukowo-badawczą z Instytutu Rybactwa Śródlądowego, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz przedstawicieli Polskiego Związku Wędkarskiego, Państwowej Straży Rybackiej i Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska.

Prelekcje wynikały z zadań kompetencyjnych urzędów, merytorycznej wiedzy naukowej oraz doświadczenia ichtiologicznego. Zostały optymalnie dostosowane do oczekiwań środowiska rybackiego i dlatego zostały przyjęte z duża dozą aprobaty oraz uznania.

Dotyczyły one m.in. rekultywacji wód, wędkarstwa, produktów lokalnych rybactwa, inwazyjnych gatunków ryb, biomanipulacji, parazytologii, rybactwa na obszarach chronionych oraz kłusownictwa. Ponadto wielowątkowość i czytelny przekaz prelegentów to bezspornie dodatkowe atuty tego spotkania.

Część gospodarstw rybackich przygotowała dla uczestników konferencji degustację wędzonych i marynowanych przetworów rybnych. Była to najlepsza rekomendacja dla żywności regionalnej, która jest doskonałym pomysłem na zwiększenie atrakcyjności regionu i jest jego markową wizytówką.

Konferencja odbyła się w Domu Pracy Twórczej PAN w Wierzbie.


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK