Tak region promuje regionalną żywność
W Szczytnie odbyła się XIV edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla- szansą na sukces”.
W tegorocznej edycji konkursu zaprezentowano ogółem 13 potraw oraz 21 produktów. Uczestnikami byli uczniowie i restauracje oraz osoby fizyczne w tym rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne.
Ideą przedsięwzięcia jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów województwa warmińsko-mazurskiego, oraz promocję jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Podczas wydarzenia odbyła się prelekcja dr inż. Janusza Pomianowskiego dotycząca wartości odżywczej gęsiny, sposobów jej przetwarzania i serwowania. Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego reprezentowała Sylwia Jaskulska, członek zarządu.
Organizatorami konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla - szansą na sukces” byli: Samorząd Województwa Warmińsko - Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba oraz Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.
LAUREACI KONKURSU:
„Potrawy z gęsi - uczniowie”
- I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Karolina Bielecka i Ola Wesołowska z Zespółu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku za „Podudzia gęsi duszone w piwie, puree pietruszkowo-gruszkowe, marynowane buraki, galaretka z żurawiny, sos z natki pietruszki”,
- II miejsce – Magdalena Lenkiewicz i Justyna Zapadka z Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie za „Gęś po mazursku duszona w kiszonej kapuście i kwasie chlebowym z gulaszem z gęsich wątróbek i leśnych grzybów z dodatkiem szarych kluch”,
- III miejsce – Kamil Sypel i Maciej Piwowarski z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie za „Gęsi udziec faszerowany bakaliami podany w towarzystwie tłuczonych ziemniaków z kapustą, buraczków z dodatkami”.
„Potrawy z gęsi - restauracje”
- I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Natura Mazur Hotel & SPA z Warchał za „Mazurską gęś”,
- II miejsce – Restauracja Welska z Ciborza za „Udka gęsie podane z borowikowym pęczakiem oraz buraczkami na słodko”,
- III miejsce – Niebieski Zaułek Restauracja Mazurska ze Szczytna za „Pierogi z gęsiną”,
„Ciasta, ciastka i ciasteczka”
- I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – „Ciasto drożdżowe”, Koło Gospodyń Wiejskich w Gierzwałdzie „Jagienki”,
- II miejsce – „Kluski”, Koło Gospodyń Wiejskich Wierzbiny,
- III miejsce – „Sękacz Mazurski”, Stacze,
Zarząd Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej przyznał nagrodę specjalną za:
- „Ciasteczka na smalcu”, Koło Gospodyń Wiejskich Jędrychowo.