Kulinarne popisy na Warmii i Mazurach
Rusza XIV edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla - szansą na sukces”. Pierwsze spotkanie odbędzie się 6 kwietnia 2019 roku w Szczytnie.
Ideą przedsięwzięcia jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów województwa warmińsko-mazurskiego, oraz promocję jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Uczestnikami konkursu będą uczniowie szkół gastronomiczno-spożywczych oraz restauracje z województwa warmińsko-mazurskiego, a także osoby fizyczne w tym rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne.
Do zmagań zostało zakwalifikowanych 14 potraw z gęsi oraz 22 produkty tj. ciasta, ciastka i ciasteczka.
Zwycięzcy wszystkich kategorii otrzymają Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz nagrody rzeczowe.
Przygotowano również prelekcję dotyczącą wartości odżywczej gęsiny, sposobów ich przetwarzania i serwowania, którą wygłosi przedstawiciel z Katedry Technologii i Chemii Mięsa, Wydziału Nauki o Żywności, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Organizatorami konkursu są: samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, oraz Zespó Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.
Początek sobotniego spotkania z Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego o godz. 11.