Kucharskie czapki dla przedstawicieli Warmii i Mazur
Członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle znaleźli się w prestiżowym przewodniku Gault & Millau.
Żółty przewodnik „Gault&Millau” powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje trendy kulinarne w 12 krajach świata.
Rygorystyczne kryteria, anonimowi inspektorzy, tysiące degustacji. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami Q. Ich liczba wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań.
Gremium, które przyznaje czapki to niezależni anonimowi inspektorzy ŻÓŁTEGO PRZEWODNIKA Gault&Millau Polska. Inspektorzy Gault&Millau podlegają siedmiopunktowemu kodeksowi etycznemu, który zapewnia niezależność i uczciwość:
- nieocenianie restauracji dobrze sobie znanych,
- pełna anonimowość inspektorów,
- płacenie rachunków za posiłki,
- odwiedzanie restauracji w warunkach jej codziennego działania,
- wysublimowane podniebienie i zweryfikowane kompetencje,
- bycie na bieżąco z trendami kulinarnymi,
- poddawanie się dorocznej ocenie i ustawiczne szkolenie.
Historia żółtego przewodnika Gault&Millau sięga roku 1961, kiedy to dwóch francuskich dziennikarzy Henri Gault oraz Christian Millau rozpoczęło swój cykl felietonów na temat odwiedzanych przez nich paryskich restauracji. Zamiast znanych z przewodnika Michelin gwiazdek, recenzenci w wydawanym od 1972 roku przewodniku Gault&Millau przyznają restauracjom czapki kucharskie. Restauracje oceniane są w skali od 1 do 20. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, kreatywność i profesjonalizm prezentacji, harmonijność menu, właściwe tempo serwisu oraz spójność koncepcji restauracji. Komentarze dotyczące serwisu, cen i atmosfery są oczywiście elementami recenzji, aby czytelnicy mogli sami ocenić, czy miejsce jest odpowiednie do okazji i osobistych preferencji, jednak kryteria punktowe pozostają obiektywne i niezmienne. To one gwarantują wysokie notowania u miłośników kuchni, szefów i restauratorów.
Restauracjom przyznaje się czapki: 20-19 punktów to 5 czapek, 18-17 to 4 czapki, 16-15 równają się 3 czapkom, 14-13 to 2 czapki, 12-11 punktów oznacza 1 czapkę. Lokale, które zdobyły 10 punktów, nie otrzymują żadnej czapki, lecz ich recenzje można przeczytać w przewodniku.
Członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle, którzy znaleźli się w tegorocznym przewodniku:
Restauracje:
1. Gospoda – Pałac i Folwark Galiny koło Bartoszyc (1 czapka)
2. Karczma Warmińska Gietrzwałd
3. Gospoda pod czarnym Łabędziem w Rydzewie k. Giżycka (1 czapka)
4. Cudne Manowce w Olsztynie (z 1 czapką)
5. Restauracja Olsztyńska - Hotel Dyplomat w Olsztynie (1 czapka)
6. Restauracja z Zielonym Piecem w Olsztynku (1 czapka)
7. Zajazd Tusinek, Rozogi
8. Restauracja Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris, Wysoka Wieś (1 czapka)
Produkty:
1. Bartnik Mazurski Gnatowo k. Kętrzyna
2. Browar Kormoran z Olsztyna
3. Gospodarstwo Rybackie Szwaderki Sp. z o.o. Szwaderki k. Olsztyna
4. Jagodzianki z Olsztynka – Zakład Cukierniczy „Jagodzianka” z Olsztynka
6. Masarnia z Tradycją Dreszler, Nowe Miasto Lubawskie
7. Pasieka Pucer, Pastwiska k. Barcian
8. Ryby z Kaborna – Tradycyjna Wędzarnia Warmińska z Kaborna
9. Szynka Dylewska Dojrzewająca (Kalinówka Dagmara Gęstwińska)
10. Gęsia Chata, Iława.