Kontakt

Obszary wiejskie

Dziedzictwo kulinarne i wymiana doświadczeń

Wizyta studyjna w Chorwacji

Zakończyła się wizyta studyjna przedsiębiorstw członkowskich sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle w partnerskim regionie województwa warmińsko-mazurskiego, należącym do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – Żupani Splicko-Dalmatyńskiej. 

W wizycie uczestniczyło przedstawiciele województwa warmińsko-mazurskiego oraz przedsiębiorstw – członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Wizyta stanowiła drugą część dorocznego spotkania regionów członkowskich Sieci. Pierwsza część odbyła się w Ystad w dniach 15-16 maja 2018 roku.

Wydarzenie adresowane było do przedsiębiorstw członkowskich Regionalnych Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Jego celem było przede wszystkim wymiana doświadczeń, dobrych praktyk, pomysłów na rozwój pomiędzy uczestniczącymi regionami, podmiotami czy przedsiębiorstwami członkowskimi.

Ze wszystkich regionów członkowskich w przedsięwzięciu uczestniczyło około 70 osób, w tym regionalnych przedstawicieli licencji, koordynatorów sieci regionalnych, przedsiębiorców zrzeszonych w sieci.

Uczestnicy zapoznali się z Dziedzictwem Kulinarnym Regionu Splicko-Dalmatyńskiego. Odwiedzili lokalne, rodzinne przedsiębiorstwa będące członkami Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego reprezentowała Sylwia Jaskulska - członek zarządu.

Kolejne spotkanie odbędzie się w przyszłym roku w Turcji. 


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK