Kontakt

Obszary wiejskie

Województwo na targach „Natura Food”

produkty

XI edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food” odbędzie się w Łodzi w dniach 12 – 14 października 2018r.


Żywność tradycyjna z województwa warmińsko-mazurskiego po raz kolejny zaprezentuje się na Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food”, które odbędą się w dniach 12-14 października w Łodzi.

Swoje wyroby przedstawią członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”:
•    Gospodarstwo Pasieczne „Bartnik Mazurski” z Gnatowa k. Kętrzyna, wytwórca miodu lipowego i miodu wielokwiatowego z Barcji wpisanego na Listę    Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa,
•    Gospodarstwo Rolne „Nad Arem” z Kierźlin – wytwórca przetworów z mleka koziego,
•    Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska – Piekarnia Dźwierzuty,
•    Firma „Mark” Łukasz Kiezik, z Gajewa k. Giżycka, producent słodyczy i musli bio  
oraz tradycyjnego sękacza mazurskiego wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa,
•    Zielarnia Warmińska – producent i dystrybutor tradycyjnych ziół i herbat.


Dla wystawców organizowana jest kolejna edycja prestiżowego Konkursu o Złoty Medal NATURA FOOD 2018, którego celem jest wyłonienie i promocja najlepszych produktów ekologicznych, naturalnych i tradycyjnych prezentowanych podczas Targów.
Dwa lata temu Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela dla najlepszego produktu polskiego prezentowanego podczas targów w kategorii produkty tradycyjne otrzymała Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Piekarnia w Dźwierzutach za Chleb żytni staropolski z pestkami dyni. W tym roku Spółdzielnia zgłosiła do konkursu Chleb żytnio-orkiszowy z kminkiem. W tej kategorii „Produkty tradycyjne” zgłoszono 10 produktów. Łącznie w Konkursie zgłoszono 72 produkty.


Wyniki tegorocznego Konkursu ogłoszone zostaną już pierwszego Dnia Targów, 12 października.

Targi odbywają się w Hali Expo w Łodzi, Aleja Politechniki 4. Wszystkich chętnych  
do odwiedzenia Targów zapraszamy na stoisko Województwa Warmińsko-Mazurskiego nr 164.

WIĘCEJ INFORMACJI

Zobacz także na : www.dziedzictwokulinarne.pl


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK