Województwo na targach „Natura Food”
XI edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food” odbędzie się w Łodzi w dniach 12 – 14 października 2018r.
Żywność tradycyjna z województwa warmińsko-mazurskiego po raz kolejny zaprezentuje się na Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food”, które odbędą się w dniach 12-14 października w Łodzi.
Swoje wyroby przedstawią członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”:
• Gospodarstwo Pasieczne „Bartnik Mazurski” z Gnatowa k. Kętrzyna, wytwórca miodu lipowego i miodu wielokwiatowego z Barcji wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa,
• Gospodarstwo Rolne „Nad Arem” z Kierźlin – wytwórca przetworów z mleka koziego,
• Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska – Piekarnia Dźwierzuty,
• Firma „Mark” Łukasz Kiezik, z Gajewa k. Giżycka, producent słodyczy i musli bio
oraz tradycyjnego sękacza mazurskiego wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa,
• Zielarnia Warmińska – producent i dystrybutor tradycyjnych ziół i herbat.
Dla wystawców organizowana jest kolejna edycja prestiżowego Konkursu o Złoty Medal NATURA FOOD 2018, którego celem jest wyłonienie i promocja najlepszych produktów ekologicznych, naturalnych i tradycyjnych prezentowanych podczas Targów.
Dwa lata temu Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela dla najlepszego produktu polskiego prezentowanego podczas targów w kategorii produkty tradycyjne otrzymała Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Piekarnia w Dźwierzutach za Chleb żytni staropolski z pestkami dyni. W tym roku Spółdzielnia zgłosiła do konkursu Chleb żytnio-orkiszowy z kminkiem. W tej kategorii „Produkty tradycyjne” zgłoszono 10 produktów. Łącznie w Konkursie zgłoszono 72 produkty.
Wyniki tegorocznego Konkursu ogłoszone zostaną już pierwszego Dnia Targów, 12 października.
Targi odbywają się w Hali Expo w Łodzi, Aleja Politechniki 4. Wszystkich chętnych
do odwiedzenia Targów zapraszamy na stoisko Województwa Warmińsko-Mazurskiego nr 164.
Zobacz także na : www.dziedzictwokulinarne.pl