Kontakt

Obszary wiejskie

W Kraplewie sołectwa rywalizowały o „Najlepszą potrawę z ziemniaka”

Uroczystości w Kraplewie

W miniony weekend, tj. 30 września 2018 r. w Kraplewie k. Ostródy odbył się Mazurski Dzień Ziemniaka.

Gotowanie „na żywo”, degustacje potraw z ziemniaków, koncerty, kiermasz lokalnej żywności, to tylko niektóre z atrakcji, które można było zobaczyć podczas XI edycji tej imprezy.

Podczas wydarzenia m.in. zrealizowany został konkurs „Na najlepszą potrawę z ziemniaka”, w którym rywalizowały lokalne sołectwa: Kątno, Durąg, Smykówko, Naprom, Grabin, Nastajki. Zwycięstwo przypadło Sołectwu Nastajki za „Ziemniaczaną rozkosz” i za tę potrawę Sołectwo otrzymało Puchar Marszałka Województwa Warmińsko–Mazurskiego oraz „Złotą Tarkę” ufundowaną przez Wójta Gminy Ostróda.

Licznie przybyła publiczność miała dodatkowo możliwość degustacji przygotowanych przez Pana Marszałka Gustawa Marka Brzezina placków ziemniaczanych a także degustacji przygotowanych i wydawanych na miejscu potraw z ziemniaków w ramach pokazu kulinarnego przygotowanego przez Restaurację Krys-Stan z Olsztyna, członka sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Gotowanie „na żywo” na oczach widzów to wspaniała atrakcja dla odwiedzających Warmię i Mazury turystów. W naszym regionie takich wydarzeń jest wiele, bowiem Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego od kilku lat realizuje na Warmii i Mazurach wieloletni „Kalendarz imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”. Mazurski Dzień Ziemniaka był jednym z 17 organizowanych w tym roku wydarzeń.

Imprezie w Kraplewie towarzyszył kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także prezentacja regionalnego rękodzieła oraz występy artystyczne.

Celem imprezy było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków potraw z ziemniaków.


Organizatorem wydarzenia był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Ostróda oraz Pomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniaka.


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK