Kontakt

Obszary wiejskie

Kolejne sukcesy producentów żywności z Warmii i Mazur

Targi w Poznaniu

Od soboty w Poznaniu trwają targi „Smaki Regionów” – imprezy skupiającej producentów i przetwórców żywności naturalnej i tradycyjnej. Targi to kulinarna podróż niemal przez całą Polskę.

Co roku, pod herbami województw, gromadzą się wytwórcy tradycyjnych produktów: aromatycznych wędlin, wyśmienitych serów, regionalnych miodów, naturalnego pieczywa, naturalnych soków, olejów tłoczonych na zimno.

Na takiej imprezie nie mogło zabraknąć naszego regionu. Na stoisku województwa warmińsko-mazurskiego królowały ryby, wędliny, regionalne miody, sękacze, mąki.

Zaprezentowali się:
- Pasieka „Ranczo w Kaczej Dolinie” z Nowej Wsi Reszelskiej – miody,
- Tradycyjna Wędzarnia Warmińska z Kaborna – ryby,
- Zakład wędliniarski „Flis-Pol” z Miłomłyna – wędliny,
- Firma „Margot” z Wilkas - tradycyjne konfitury,
- „Zielarnia Warmińska” z Olsztyna – zioła i herbaty
- „Qraś” Wędliny Catering z Orzysza - wędliny

Jak co roku, nasze produkty cieszyły się dużą popularnością. Nie obyło się również bez nagród. W tym roku „Złoty medal Targów” otrzymali:
- Zakład wędliniarski „Flis-Pol” z Miłomłyna – wędliny
- Pasieka „Ranczo w Kaczej Dolinie” z Nowej Wsi Reszelskiej – miody


Dodatkowo 6 przedsiębiorców – członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle otrzymało „Perły 2018” - nagrody przyznawane w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za najlepsze produkty
i potrawy regionalne. Były to:
- Chleb żytnio-orkiszowy z kminkiem – GS Piekarni Dźwierzuty
- Warmińska szynka wołowo-wędzona – Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra
- Musztarda sarepska z linii „Musztard Mazurskich” – Wytwórni Octu
i Musztardy OCTIM Sp. z o.o., Olsztynek
- Polędwica w rozmarynie – Zakładu Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna
- Miód wielokwiatowy – Pasieka „Ranczo w Kaczej Dolinie” z Nowej Wsi Reszelskiej
- „Sandacz podany na kaszy z kurkami” – Restauracji „Łabędzi Ostrów”
z Pięknej Góry k.Giżycka

Dodatkowe relacje na stronie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle: www.dziedzictwokulinarne.pl oraz na https://www.facebook.com/DziedzictwoKulinarneWMP/


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK