Przedstawiciele regionów na targach „Smaki Regionów”
W najbliższą sobotę w Poznaniu zaczynają się targi „Smaki Regionów” – imprezy skupiającej producentów i przetwórców żywności naturalnej i tradycyjnej.
Targi to kulinarna podróż niemal przez całą Polskę. Co roku, pod herbami województw, gromadzą się wytwórcy tradycyjnych produktów: aromatycznych wędlin, wyśmienitych serów, regionalnych miodów czy naturalnego pieczywa. Najlepsze produkty nagradzane są Medalem Targów Smaki Regionów.
W ubiegłorocznej edycji wydarzenia organizowanego przez Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP, udział wzięło ponad 200 wystawców z 16 województw, a same targi odwiedziło 35 tys. świadomych konsumentów. Ekspozycji towarzyszy bogaty program pokazów kulinarnych, występy i konkursy.
W tym toku na stoisku województwa warmińsko-mazurskiego będą królować produkty od członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle tj. ryby, wędliny, regionalne miody, zioła czy konfitury.
Podczas targów zaprezentują się:
- Pasieka „Ranczo w Kaczej Dolinie” z Nowej Wsi Reszelskiej – miody,
- Tradycyjna Wędzarnia Warmińska z Kaborna – ryby,
- Zakład wędliniarski „Flis-Pol” z Miłomłyna – wędliny,
- Firma „Margot” z Wilkas - tradycyjne konfitury,
- „Zielarnia Warmińska” z Olsztyna – zioła i herbaty
- „Qraś” Wędliny Catering z Orzysza - wędliny
Odbędzie się również krajowy finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów i wręczone zostaną Perły w kategorii Produkt
i Potrawa.