Regionalne Święto Miodu – poznaliśmy laureatów konkursu
Po raz siódmy Ełk stał się regionalną stolicą miodu i produktów pszczelarskich.
Na tym terenie od ponad pięciuset lat kultywowane są tradycje pszczelarskie, a okoliczne uprawy oraz roślinność wyjątkowo sprzyjają pozyskiwaniu miodów.
Pszczelarze z całego regionu, w tym członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur Powiśla, zaprezentowali miody i szeroką gamę produktów pszczelarskich podczas konkursu „Na najlepszy miód”. Do konkursu przystąpiło 9 pszczelarzy, którzy zaprezentowali 37 miodów.
Laureaci konkursu:
I miejsce oraz Puchar Marszałka
1. W konkursie „Na najlepszy miód rzepakowy” zdobyła Pasieka „Mały Miś” z Łankiejm k.Korsz.
2. W konkursie „Na najlepszy miód lipowy” oraz w konkursie „Na najlepszy miód odmianowy” zdobyło Gospodarstwo Pszczelarskie Andrzeja Dadaka z Regla.
3. W konkursie „Na najlepszy miód gryczany” zdobyła Pasieka Rancho z Kaczej Doliny.
4. W konkursie „Na najlepszy miód wielokwiatowy” zdobyło Gospodarstwo Pasieczne „Mazurska Pasieka” z Olecka.
Oprócz miodu można było również spróbować domowych ciast. W konkursie „Na najlepsze ciasto z miodem” wzięło udział 9 wypieków. Wszyscy uczestnicy tego konkursu otrzymali okolicznościowe upominki natomiast zwycięzca otrzymał Puchar Marszałka.
Podczas Święta Miodu na miejscowym kiermaszu można było nabyć produkty pszczelarskie, które cieszyły się dużym powodzeniem wśród mieszkańców Ełku.
Organizatorem wydarzenia byli samorząd województwa warmińsko-mazurskiego oraz miasto Ełk.