Kontakt

Obszary wiejskie

Najsłodsze kulinarne wydarzenie na Warmii i Mazurach

Ilustracja do tekstu

Wszystko za sprawą „Regionalnego Święta Miodu”, które odbędzie się 15 września 2018 roku w Ełckim Centrum Kultury. 

Pszczelarze z całego regionu, w tym członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur Powiśla, zaprezentują miody i szeroką gamę produktów pszczelarskich.

Podczas konkursu „Na najlepszy miód” zostaną wybrane najlepsze miody z regionu Warmii, Mazur i Powiśla. Do konkursu przystąpią również osoby fizyczne z terenu województwa warmińsko – mazurskiego, które przygotują ciasto na bazie miodu
i wezmą udział w konkursie „Na najlepsze ciasto z miodem”.

Wyłonione zostaną również najlepsze miody w pięciu różnych gatunkach: rzepakowy, lipowy, gryczany, wielokwiatowy oraz odmianowy,
a zwieńczeniem zmagań konkursowych będzie wyłonienie najlepszego ciasta z miodem.

Mieszkańcy Ełku oraz turyści będą mieli okazję poszerzyć wiadomości na temat wykorzystania przez człowieka produktów pszczelich, nie tylko
do produkcji artykułów żywnościowych, ale przede wszystkim poznać ich właściwości odżywczo- zdrowotne.

Imprezie towarzyszyć będzie kiermasz produktów pszczelarskich.

Organizatorami wydarzenia są samorząd województwa warmińsko-mazurskiego oraz miasto Ełk.

W PROGRAMIE:
godz. 11:30 – Oficjalne rozpoczęcie Regionalnego Święta Miodu
godz. 11:30 – Kiermasz miodów i produktów pszczelarskich
godz. 12:00 – 14:00 – Konkurs na najlepszy miód: rzepakowy, lipowy, gryczany, odmianowy i wielokwiatowy
godz. 14:00 – 14:30 – Konkurs na najlepsze ciasto z miodem
godz. 14:30 – 15:30 – Prelekcja: ”Prozdrowotne i kulinarne wartości miodu” dr inż. Iwona Batyk
godz. 15:30 – Rozstrzygnięcie konkursów i ogłoszenie wyników.


Partnerzy

  • po ryby 2014 2020
  • PROW 2014 2020 logo kolor
  • PL RU forma podstawowa
  • interreg Lietuva Polska PL v2 CMYK